Lépnek a gyógyszerhamisítás ellen

Lépnek a gyógyszerhamisítás ellen

Gyógyszergyártók, forgalmazó cégek és szakmai szervezetek a gyógyszerhamisítás ellen létrehozták a Humvo Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt.-t, ezzel egyidejűleg új gyógyszerazonosító rendszert alapítottak, amely az egységes uniós hálózat részeként működik 2019-től. Ezt közölte a Richter Gedeon Nyrt. hétfőn az MTI-vel.

A gyógyszergyártó cég ismertette, hogy a szervezetet a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete alapította. A társaság igazgatótanácsába minden alapító szervezet delegál egy igazgatót, a testület elnöke Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója lett – írták.

A közlemény szerint a Humvo informatikai rendszere nemzetállami szinten fogja kiszolgálni az Európai Unió hálózatát, amely a gyógyszerellátási lánc valamennyi szereplőjét összeköti, 4600 gyártó évi 17 milliárd doboz készítményét tartja nyilván 2019 februárjától. Az EU rendelete értelmében a gyártóknak egyedi kóddal és manipulálás elleni eszközzel kell ellátniuk a vényköteles gyógyszereket, a forgalomba hozatali engedély jogosultjának az adott doboz gyógyszerrel kapcsolatos információknak az adattároló rendszerbe való feltöltését és ezen információk naprakészen tartását kell biztosítania, nagykereskedőknek kiegészítő ellenőrzéseket kell végezniük, a gyógyszerészeknek pedig ellenőrizniük kell a gyógyszer biztonsági elemeit és ki kell jelentkeztetniük a rendszerből a gyógyszer egyedi azonosítóját.

Magyarországon a szabályozás által meghatározott feladatok teljesítésére 1351 forgalomba hozatali engedély birtokosa jogosult, 187 nagykereskedő és 3404 gyógyszertár kötelezett – áll a közleményben.