Vona Gábor szerint csak a nyugdíjasok egy része értette félre, amit mondott

Vona Gábor szerint csak a nyugdíjasok egy része értette félre, amit mondott

Vona GáborA Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit. Ezt mondta Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Értékelése szerint ez “nem valamiféle múltba révedő 20. századi sérelempolitika”, hanem 21. századi felvetés. Azt mondta: a cél eléréséhez erős anyaországra és erős helyi magyar közösségekre van szükség, s ha a kettő nem áll össze, nem lesz sikeres. A jobbikos politikus szerint el kell ismerni, hogy a mostani kormány nemzetpolitikájában történtek előrelépések a szocialista-szabad demokrata kormányokhoz képest. Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságot.

Ugyanakkor azt kifogásolta, hogy érdemi áttörés nem történt szerinte például az elvándorlás, az asszimiláció, a közösségi jogok érvényesülése területén. Vona Gábor úgy vélte, a kormány az itthoni pártpolitikai konfliktusokat és a korrupciót kihelyezi a Kárpát-medencei magyarság életébe is, és nem tekint az érintettekre egyenrangú partnerként. Ehelyett velük egyeztetve kellene megtalálni a célkitűzéseket és beállni mögéjük – jelentette ki.

A Jobbik elnöke azt is megfogalmazta, hogy a környező országok vezetőivel folytatott találkozón és nemzetközi szervezetekben is meg kell jeleníteni a magyar ügyet. Szóvá tette, hogy a kormány a másik fél érdekében nem veti fel ezeket a témákat, az autonómiáról pedig csak “befelé” kommunikál.

A sajtótájékoztatón Apáti István, a Jobbik szóvivője válaszolt a más témában érkezett kérdésekre. Ezek között az ünnep meggyalázásaként értékelte, hogy sajtóhírek szerint a diplomatáknak fel kell vetniük augusztus 20-án Soros György tevékenységét. Mint mondta, sok igazság lehet az üzletember befolyásolási erejéről szóló hírekben, ugyanakkor felvetette, hogy miért nem folyik ellene büntetőeljárás és miért nem indult nemzetközi körözés hazaárulás, hűtlenség, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény miatt.

Faggatták a csütörtöki, a párt szervezésében létrejött nyugdíjas kerekasztalról is, amiről kifejtette, hogy az idő rövidsége miatt az alapszervezetek személyes kapcsolat alapján hívták meg a résztvevőket, és egyebek mellett a mindennapi kérdésekről, a nyugdíjak mértékéről tanácskoztak. Hozzátette, Vona Gábor nyugdíjasokat érintő mondatait csak a nyugdíjasok kisebb része értette félre, sem a rendezvényen, sem máshol nem kell bocsánatot kérnie a pártelnöknek.

A szóvivőt megkérdezték a párt cigányokhoz és zsidókhoz fűződő viszonyáról is. Közölte, soha nem beszéltek kollektív bűnösségről, s ha valakit kritizáltak, az nem származása, hanem politikája miatt volt. Ha valakit megbántottak volna, készek bocsánatot kérni – tette hozzá, egyúttal “választási rasszizmussal” vádolva a Fideszt, amelynek szerinte csak addig fontos egy közösség, amíg a szavazatát begyűjti.

Egy másik kérdésre visszautasította, hogy Simicska Lajos nagyvállalkozó fogalmazott volna meg szalonképességi elvárást a párttal szemben, arra pedig, hogy Mesterházy Attila MSZP-s politikus is a vállalkozóval való együttműködés lehetőségét vetette fel, azt mondta: a párt “kínjában már tekeredne mindenhová”.

Több kérdésre is kizárta a Jobbik és az MSZP együttműködését, mint fogalmazott, “a kerecsensólyom kártevőkkel nem egyezkedik”. Apáti István azt valószínűbbnek nevezte, hogy a Fidesz fog össze az MSZP-vel ha “szoros lesz a meccs”, hogy megakadályozzák a Jobbik-kormány létrejöttét.