Szombaton rendezik meg a Magyar Értékek Napját Budapesten

Szombaton rendezik meg a Magyar Értékek Napját Budapesten

A Szent István-bazilika előtti téren szombaton rendezik meg a Magyar Értékek Napja elnevezésű rendezvényt, amelyen a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségei mutatkoznak be.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával valósul meg harmadik alkalommal a rendezvény – közölték a szervezők. A programsorozat a bazilika előtti téren 19 megye és 6 határon túli régió, valamint csaknem 600 közreműködő, fellépő részvételével zajlik majd, a 10 órányi kulturális program mellett 30 kiállítói pavilon, valamint 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterségbemutató lesz. 

Az egésznapos rendezvény lehetőséget teremt a megyékben és a külhoni magyarlakta régiókban felellhető, egy-egy térség kultúráját fémjelző értékek, hagyományok és alkotások bemutatására. Lesznek többek között honi és külhoni értéktár-kiállítások, viseletbemutatók, népi mesterségekhez kötődő kézműves foglalkozások, a színpadon pedig a kiemelkedő eredményt elért magyar és határon túli amatőr művészeti csoportok mutatkoznak be és vezetnek táncház-foglalkozásokat. 

A gyerekek a magyar értékek és hungarikumok játszóházában játékos formában ismerkedhetnek a magyarság csúcsteljesítményeivel, és részt vehetnek egy pecsétgyűjtő játékon is. Délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertartás keretében megáldják és megszentelik, az esti ünnepi szentmisét követően, pedig a Szent István Bazilikában ünnepélyes kórus- és orgonahangverseny várja az érdeklődőket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész közreműködésével.