"Soros György azt gondolja, a törvények felett áll"

"Soros György azt gondolja, a törvények felett áll"

Kósa LajosKósa LajosKósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint Soros György nem hajlandó betartani a magyar törvényeket.

A kormánypárti politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a parlament szerdán tárgyalja a magyar kormány és az egyesült államokbeli Maryland állam között a felsőoktatási együttműködésről szóló, a budapesti McDaniel College ügyében született megállapodás kihirdetését.

Kósa Lajos kifejtette, a felsőoktatási törvény módosítása – amely kormányközi megállapodást ír elő a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények ügyében – nagy vihart váltott ki, de “csak a Soros-féle egyetemmel”, a CEU-val kapcsolatban élénkült meg a vita.

Sokan nevezték betarthatatlannak a törvénymódosítást, ugyanakkor kiderült, minden feltétel könnyen teljesíthető – mondta a frakcióvezető. Jelezte, három amerikai intézmény is érintett, közülük pedig a Marylanddel aláírt egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot szerdán már tárgyalja is a Ház, és rövidesen a bostoni egyetemmel kapcsolatos megállapodás is kihirdethető lesz. Soros György azonban “nem hajlandó a magyar törvények betartására”, fenn akarja tartani jogtalan versenyelőnyét – tette hozzá a CEU-ról szólva, amelynek esetében New York állammal kellene megegyezni.

“A törvény betartható, mindenki be tudta tartani, csak az nem, aki nem is akarja”, “Soros György azt gondolja, a törvények felett áll” – fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője ismertette a parlamentben kedden megszavazott előterjesztéseket is. Az ukrán oktatási törvényt ötpárti egyetértéssel elítélő határozatot úgy kommentálta, örvendetes, hogy a képviselők egyemberként álltak a kezdeményezés mögé. Az ukrán törvény súlyosan sérti a nemzetiségi jogokat. Olyan országnak pedig nincs helye az európai nemzetek közösségében, amely így “fittyet hány” a józan ész diktálta megfontolásokra – mondta, emlékeztetve, hogy a jogszabály – ötödik osztálytól felfelé – megtiltaná a nem ukrán nemzetiségűeknek az anyanyelven tanulást.

Ez az intézkedés hosszú távon destabilizálná Ukrajnát – jelentette ki, arra kérve az ukrán elnököt, ne írja alá a törvényt. Beszámolt arról is, hogy az Országgyűlés kitolta az önkormányzati településképi kézikönyvek elkészítésére vonatkozó határidőt az év végéig.

Emellett elfogadták azt a jobbikos Btk.-módosítási javaslatot, amely egységesen 12 évre emeli a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. Kósa Lajos azt mondta, rendszerszintű korrupcióellenes előterjesztésről van szó, ezért támogatták. Jelezte ugyanakkor, hogy az elévülési idő megemelése minden korrupciós tényállásnál sértheti azt a Btk.-elvet, amely szerint az arányosságot az elévülésnél is figyelembe kell venni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezés nem visszamenőleges hatályú.

A leendő új tisztségével, a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszterséggel kapcsolatos költségeket firtató kérdésre a politikus azt mondta, a programon jelenleg különböző minisztériumokban különböző beosztású tisztviselők dolgoznak, most csoportosítani fogják őket, egységes irányítás alatt. Vagyis nem sok új embert kell felvenni, hanem a munkát kell átszervezni – magyarázta, jelezve, hogy ezért a költségvetést nem is kell módosítani. Megjegyezte, hogy természetesen keres majd új munkatársakat, de erre bőven elegendő a költségvetési tartalék, az átcsoportosítás.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a velencei Fidesz-KDNP-frakcióülésen elhangzott beszédéről a frakcióvezető kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányfő-pártelnök arról beszélt, “akár most, akár 2030-ban” olyan magyar gazdasági teljesítményre, bérszínvonalra kell törekedni, hogy reális célkitűzés legyen az európai uniós átlag utolérése belátható időn belül, “ne adj’ Isten, számos mutatóban megelőzhetjük akár még Ausztriát is”.

A “Soros-tervről” kezdeményezett nemzeti konzultációt érintő kérdésre Kósa Lajos közölte, az első elemzésekről, eredményekről minden bizonnyal még idén beszámolnak majd, a konzultáció költsége pedig az előzőével hasonló nagyságrendű lesz. Hangsúlyozta, azért fontos a konzultáció, mert a migrációért felelős uniós biztos a kvótaper után azonnal azt nyilatkozta, hogy itt az idő a felső korlát nélküli, állandó áttelepítési mechanizmus előkészítésére. Az Európai Bizottság “a Soros-tervet készíti elő” – értékelt a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselő úgy nyilatkozott, “megszabdalná” a határkerítést, a frakcióvezető úgy reagált: többször bebizonyosodott már, hogy az MSZP igazából fel akarja számolni a kerítést, “most Szanyi elszólta magát”, de Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is így nyilatkozott korábban.

Az LMP és Ron Werber kampánytanácsadó kapcsolatát firtató kérdésre azt felelte, helyesebb “MLMP-t” emlegetni, mert kiderült, mégsem lehet más a politika. Ron Werber korábban is – még az MSZP oldalán – “a gyűlölet karmestere” volt, az LMP-s Szél Bernadett mostani felszólalása pedig “a legjobb Ron Werber-i hagyományokat követte” – tette hozzá, úgy értékelve: “az LMP, ha még van neki ilyen, elveszíti a hamvasságát”.

A két kampánystratégát, Ron Werbert és a nemrégiben elhunyt Arthur Finkelsteint összehasonlító kérdésre úgy reagált, kettejüket egy lapon emlegetni olyan, mint ha “összekeverném a Hír Tv-t a BBC-vel”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Idők szerint Kovács Béla távollétében kezdődik meg ügyének iratismertetése kedden, mert a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt jobbikos EP-képviselő a hírek szerint Mongóliában tartózkodik, Kósa Lajos azt mondta: amikor valamilyen eljárás zajlik ellene, Kovács Béla rendszerint távoli, elérhetetlen helyeken gyógykezelteti magát.