Az LMP a Párbeszéddel közösen kezdeményez parlamenti vitanapot

Az LMP a Párbeszéddel közösen kezdeményez parlamenti vitanapot

Hadházy ÁkosKözösen kezdeményez parlamenti vitanapot a devizahitelesek érdekében az LMP és a Párbeszéd, hogy mihamarabb visszaállítható legyen a kilakoltatási moratórium. Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be Hadházy Ákos, az LMP és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

Hadházy Ákos a vitanapot azért is tartja fontosnak, hogy szembesíthessék a kormányt, mit nem tettek meg a károsultakért. Emlékeztetett, a probléma megtárgyalására már nyáron szükség lett volna, ám az akkor kezdeményezett ülésen a kormánypártok nem voltak hajlandóak részt venni. 

A politikus a végrehajtási eljárások azonnali leállítása mellett azt is fontosnak ítélte, hogy mielőbb hozzáférhetővé váljon a probléma kezelésére az a 270 milliárd forint, amelyre a jegybank tett szert a forint romlása által, részben a devizahitelesek kárára. Felhívta a figyelmet az Európai Bíróság azon döntésére, amely egy romániai ügyben mondta ki: ha nem volt megfelelő a tájékoztatás az árfolyammozgás hatásairól, akkor a szerződés érvénytelen. 

Szabó Tímea arra mutatott rá, hogy jelenleg 30 ezer kilakoltatás és több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban. Ezeket a politikusok azonnal leállítanák, vagyis az ingóságok lefoglalását sem engednék. Emellett összeférhetetlenné kell tenni a kormány közeli cégek számára, hogy részt vehessenek a devizahitelesekkel kapcsolatos perekben, például az igazságügyi miniszterhez kapcsolható ügyvédi irodának azt, hogy a bankoknak kedvező munkát végezhessen – közölte.

Kijelenttette, a Fidesz-kormány több millió embert hagyott az út szélén, döntéseivel csak a bankoknak kedvezett. A politikusok kérdést kaptak Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezésével kapcsolatban is, amely a baloldali ellenzéki pártok közös indulását célozza a jövő évi választáson. Hadházy Ákos úgy felelt: nem kommentálja a hírt. Megjegyezte: lesznek egyezségek, szövetségek a pártok között, de azok valószínűleg nem a sajtón keresztüli üzengetés hatására születnek majd.

Szabó Tímea azt mondta, olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, amely kormányváltáshoz vezet, a 2014-es hiba nem követhető el újra. Azt szükségesnek ítélte, hogy a 106 egyéni választókerületben a kormánypárti indulóval szemben csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon.