Nagy dolgokat akar elérni a szakszervezet

A közszolgálati dolgozók bérének emelését, a diplomás bérminimum bevezetését és a közszférában is családbarát munkahelyek kialakítását szorgalmazza a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Erről beszélt a szervezet elnöke szombaton Budapesten.

Boros Péterné a tisztes munka napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kiemelte, azt szeretnék, ha Magyarországon a legfontosabb értékek között lenne a tisztes munka, a tisztességes fizetés és a munkavállalók megbecsülése, mert a dolgozók nélkül nincs GDP-növekedés, nincs fejlődés és nincs gazdagodás.

Elmondta, a héten adták át az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Családbarát munkahely díjait. Ehhez kapcsolódva az MKKSZ a jövő héten felkéri Novák Katalint, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát, hogy segítse a családbarát szempontok kialakítását a közszolgálati munkahelyeken is. A szakszervezetnek is célja, hogy minden kormányhivatal  családbarát munkahely legyen – jelentette ki, megjegyezve, hogy a Békés megyei kormányhivatal földhivatali osztályán több mint 30 évig működött a rugalmas munkavégzés, azonban augusztusban ezt egyik pillanatról a másikra eltörölték.

Arról is beszélt, hogy béremelést kérnek azon közszolgálati alkalmazottaknak, akik a bérintézkedésekből kimaradtak, és az életpályatörvények hatálya alá sem tartoznak. Nekik január 1-jéig visszamenőleg bérkiegészítést, valamint három év alatt 50 százalékos béremelést követelnek. Emellett javasolják a minimálbér és garantált bérminimum tervezettnél magasabb emelését és a diplomás bérminimum bevezetését. A minimálbért jövőre 145 000 forintban, a bérminimumot 188 500 forintban, a diplomás minimálbért pedig 245 000 forintban határoznák meg – közölte Boros Péterné.

Hozzátette, a bérek tekintetében Magyarország a Visegrádi négyek között sereghajtó, európai szinten pedig utolsó előtti. A sajtótájékoztató után kezdődött a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának A minőségi közszolgálatért című konferenciája, amelyen áttekintik a minőségi közszolgáltatás kialakításához szükséges legfontosabb jogi, gazdasági és szervezeti lépéseket.