A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökének karácsonyi üzenete

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökének karácsonyi üzenete

Bogárdi Szabó István (archív)Az ünnep nem feladat, amit el kell végezni, hanem ajándék, amit el kell fogadni, részesedés, amit hagyni kell megtörténni. Ezt mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek karácsony alkalmából.

A református püspök szerint a “jól szervezett tömegtársadalom” sok mindent átvállal az egyes embertől a hétköznapokban. Központilag szervezett a munka és a munkába járás, “gyermekeink iskolai, óvodai felügyelete” és a “tömegmédia gondoskodik a szabadidőnk valamiféle eltöltéséről” is.

Az ünnep idején azonban “ellép mellőlünk a jól szervezett társadalom”, az ember pedig úgy érzi, hogy magára marad a feladattal, hogy ünnepeljen. Ráadásul “ünnepeink kereskedelmi megszállása” egyfajta megfelelési kényszert is eredményez. Sikerül-e mindent időben beszerezni, sikerül-e mindenkinek a kedvére tenni, sikerül-e – most már ez is kérdés – nagyobb felfordulás nélkül túljutni az ünnepen.

Az ünnep megünneplésével kapcsolatos fokozódó szorongás és az aggodalmak mögött valójában “civilizációs gond van”. A mai ember mintha elvesztette volna érzékenységét a szent iránt, elkoptak a “sejtései arról, hogy mi az elkülönített idő és az elkülönített hely” – mondta.

Bogárdi Szabó István szerint “az a mi drámánk”, hogy “képtelenek vagyunk beleoldódni az ünnepbe”. A gyermekben még ott van az egyszerű és eredendő tudás, hogy maga az ünnep megajándékozza őt, anélkül, hogy ő maga megcsinálná. “Ha ezt el tudnánk fogadni, akkor az összes karácsonyi kellék, ami körülvesz és sokszor frusztrál bennünket”, a helyére kerülne.

A reformáció emlékévét összegezve kiemelte: szép és jó volt, hogy “mi magunk próbálhattuk meg elmondani magunknak” és a többségében nem protestáns magyar társadalomnak, hogy mi a protestantizmus.

“Végre nem régi marxista történelemkönyvekből olvasták fel nekünk, nem Max Weber magyarázta – véleményem szerint tévesen -, hogy mi a lényege a protestantizmusnak, és nem is csupán a reformációnak köszönhető nyelvi, kultúrtörténeti emlékeinket mutogattuk” – fogalmazott a református püspök.

Talán ez volt az ünnepben igazán protestáns, a szó eredeti értelmében: tanúskodtunk a krisztusi igazság mellett.

“Ha jól sikerült, nem is fogjuk abbahagyni”, ez azonban vasárnapról vasárnapra derül majd ki a gyülekezetekben, a szószéken, a közéleti megnyilvánulásokban – tette hozzá Bogárdi Szabó István.