Áldozatsegítő központ nyílt Miskolcon

Áldozatsegítő központ nyílt Miskolcon

A budapesti után áldozatsegítő központ nyílt hétfőn Miskolcon, a létesítmények átadásával megkezdődött egy országos hálózat létrehozása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhelyen több, áldozatokkal foglalkozó civil, karitatív, állami és egyházi szervezet is tevékenykedik, az Igazságügyi Minisztérium ezekkel együttműködve az áldozatoknak nyújtható szolgáltatások színvonalának emelésére törekszik – mondta Vízkelety Mariann igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár a hétfői átadáson.

A politikus a tárca közleménye szerint hozzátette: az áldozatsegítő központok országos hálózattá szervezésével szeretnék tudatosítani, hogy ha valaki áldozattá válik, nem hagyják magára, van hová fordulnia és minden szükséges segítséget megkap.

Az államtitkár kiemelte: a budapesti központ eddig mintegy 230 esetben nyújtott áldozatsegítő szolgáltatást; az ügyfelek 47 százaléka vagyon elleni erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban, 37 százaléka pedig élet, testi épség vagy egészség elleni bűncselekménnyel összefüggésben fordult a központhoz. 

Mint mondta, a budapesti áldozatsegítő központ ügyfeleinek mintegy 40 százaléka vidéki volt, ez is indokolja, hogy vidéken is hozzanak létre hasonló központokat. A miskolcival az is a céljuk, hogy az módszertani és szakmai műhelyként segítse az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek tevékenységét.

Az államtitkár azt is hangoztatta, biztosítani kívánják az áldozatsegítők által is nyújtott úgynevezett segítő beszélgetésen túl a pszichológus által vezetett egyéni krízisintervenciós ellátást, igyekeznek mindenkinek célzott segítséget felkínálni, törekedve arra, hogy a segítség a valós igényekhez, szükségletekhez igazodjon.

Vízkelety Mariann közölte: az áldozatvédelem, áldozatsegítés prioritást élvez a kormány számára, amely a közelmúltban elfogadott kormányhatározattal megerősítette felelősségét az áldozatsegítés terén, és feladatokat szabott a tárcának a már áldozattá vált emberek sérelmeinek hatékonyabb orvoslása érdekében. 

Az Igazságügyi Minisztérium az elmúlt évben megfogalmazta az áldozatsegítés stratégiai céljait és kifejezésre juttatta, hogy a feladatok ellátásában a szakmai iránymutatáson túl közvetlenül is részt kíván venni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek