Díjazták a volt egészségügyi minisztert

Mikola István, fotó: magyarhirlap.hu (archív)Mikola István, volt egészségügyi miniszter kapta az idén a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) elismerését, az Orbán István emlékérmet, amelyet a szövetség keddi közgyűlésén adtak át.

A Magyosz 10 évvel ezelőtt alapított emlékérmet a gyógyszeripar fejlődése érdekében végzett kimagasló tevékenységek elismerésére, a 2009-től életre keltett emlékérem Orbán Istvánnak, a szövetség alapító elnökének a nevét viseli. Idén a volt egészségügyi misztert díjazták vele.

Mikola István 1972-ben diplomázott a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, szakmai pályáját 1972-ben az Ajka Kórházban kezdte. A Magyar Kórházszövetség elnöki posztját 4 évig töltötte be, és tíz éven keresztül volt a Magyar Zoonózis Társaság elnöke. 1997-től a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetségének elnökségi tagjaként, majd 2003-2007 között a Magyar Egészségügyi Társaság elnökeként tevékenykedett.

Egészségügyi miniszter 2001-ben lett, nevéhez kötődik a 2001. március 20-i kormányülésen elfogadott, 3 évre szóló megállapodás, amelynek értelmében a társadalombiztosítás által támogatott 3500 vényköteles gyógyszer árát átlagosan 6,3 százalékkal növelhették a gyártók úgy, hogy az áremelés mértéke az infláció alatt maradt. Ennek is köszönhető, hogy a másfél évig tartó tárgyalások befejeztével újra kiszámíthatóvá vált a gyógyszergyártók piaci helyzete – áll a közleményében. A tájékoztatás szerint a kitüntetendő személyre a szövetség valamennyi tagvállalata adhat javaslatot, a díjazottról az elnökség dönt.