Fontos Magyarország biztonsága

Fontos Magyarország biztonsága

A honvédelmi miniszter szerint a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat azt üzeni, a kormány fontosnak tartja Magyarország, a magyar emberek biztonságát.

Benkő Tibor az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: a jövőre rendelkezésre álló 86 milliárd forintos többletforrás lehetőséget biztosít arra, hogy erős, ütőképes Magyar Honvédséget hozzanak létre.

Kifejtette: az 513 milliárd forintos honvédelmi költségvetés 40 százalékát személyi kiadásokra, illetményekre, a lakhatás segítésére fordítják. Jövőre is biztosítják a katonák 5 százalékos illetményfejlesztését.

A kiadások 30 százaléka üzemeltetésre, fenntartásra, további 30 százaléka pedig fejlesztésre megy el. Utóbbi keretből a légierő és a szárazföldi erők komoly fejlesztését tervezik, de kiemelt feladat a kibervédelmi képesség kialakítása is.

Benkő Tibor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a jövő évi költségvetés fedezet arra, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési tervben meghatározott feladatokat végrehajtsák. Ennek keretében a honvédség minden erejét fejlesztik, de kiemelt feladat a légierő fejlesztése. Szükség van repülőgépekre, köztük szállító, harci és kiképző gépekre, és a következő lépés a helikopterfejlesztés – sorolta a miniszter, aki elmondta, ez ügyben készülnek a tenderek kiírására.