Egy hónapon át lehet pályázni

Egy hónapon át lehet pályázni

Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi építészeti program idei forrásaira.

Mint Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna pénteki adásában elmondta, olyan felújításokat tudnak támogatni és segíteni, amelyek a népi építészeti értékek megőrzését és továbbadását biztosítják.

A pályázatok elbírálásánál elsősorban azt vizsgálják, hogy mennyire kimunkált az elképzelés, milyen tervek vannak, mennyire reális a költségvetés-tervezet, amelyet mellékelni kell. El akarják kerülni ugyanis, hogy a felújítások félbemaradjanak, olyan támogatásokat kívánnak nyújtani, amelyekkel meg lehet valósítani a vágyott célt, az építészeti emlékek megőrzését – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a támogatási konstrukciót a miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont bonyolítja, a honlapjukon lehet tájékozódni a támogatási feltételekről, a formai kritériumokról, a benyújtandó dokumentumokról. A kérelmek benyújtására a tájékoztató március 7-i megjelenését követő 30 napig van lehetőség.

Latorcai Csaba elmondta: a népi épületek körébe az egykori népi élettel, életformával kapcsolatos építmények, az egykori mezőgazdasági életforma ingatlanai, lakó- és gazdasági épületek, valamint közösségi és vallási épületek is tartozhatnak.
 

A kormány tavaly indította el programját a népi műemlékek és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvására és fenntartására. A 2017-ben lebonyolított, 300 millió forint keretösszegű programban 43 népi építészeti emlék megmentése nyert támogatást az állagmegóvástól a részleges felújításon át a teljes műemléki felújításig terjedő műszaki, építészeti munkálatokra. 

A mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.