„Van az a sallang, ami adja a pluszt.” Interjú Gajda Mátyással, az Mzperx zenekar oszlopos tagjával

„Van az a sallang, ami adja a pluszt.” Interjú Gajda Mátyással, az Mzperx zenekar oszlopos tagjával

Szükségszerű a változás a 30. század felé vezető szentimentális-demokratikus úton. Mzperx bejelentkezett. „Bezzeg a mai fiatalok!” Mátyás király újratöltve, ezért többet nem játszik hárfán, és tekerőlanton se.  Az ősök diszkrétek, a bohémok pedig megelőzik korukat egészen a beteljesülésig. „Kizárólag Szujó Dani miatt!”

Bajnóczi Piri – Együtt vagytok 125 évesek, vagy külön-külön?

– Elővettem a számológépemet és több, mint 150 évesek vagyunk. Külön-külön 30 az átlag, sőt több!

– A 30. századból visszanézve mit láttok 21. századi őseitek életéből?

Az őseink nem nagyon számoltak be. Nagyon diszkrétek, nem őszinték! Helyette sok mindenre rájöttem magamtól, és úgy érzem, hogy koránt sem vagyok olyan gázos, mint amilyenek az ősök voltak. Pedig ők mindig azt mondják, hogy: „Bezzeg a mai fiatalok!”

mzperx

– A 30. vagy a 21. században jobb élni Mzperx-ként?

– Állítólag mindig is megelőztük a korunkat. Egy iszonyatosan bohém társaság vagyunk.

– Zenekari múltatokra visszatekintve milyen fontos bejelentkezéseitek voltak eddig?

– Végig jártuk azokat a lépcsőfokokat, amiket egy zenekarnak végig kell járnia, bár mi sohasem teljesedtünk be igazán. Ez egy nagy érvágás volt mindig is. Mint baráti társaság kezdtünk el őszintén együtt zenélni abszolút örömzenélésből, semmilyen koncepciót nem állítottunk fel. Indultunk tehetségkutatókon, amiket rendre megnyertünk. A visszacsatolások alapján azt a következtetést vontuk le, hogy érdemes csinálnunk. Inkább szakmai szemmel ismertek el, a nagyközönség előtt kevésbé érvényesültünk, ugyanis számukra nem befogadható a zenénk. Alapvetően rockot játszunk, de szeretjük a jazz-t, a funky-t, a rap-et, a blues-t és ezeket próbáltuk keverni. A zenészek szempontjából ez érdekes, a közönségnek viszont szüksége lett volna egy kategóriára, amibe be tudott volna sorolni minket.

– Hiányzik a közönség?

– Mindig is voltak rajongóink. Amikor felköltöztünk Budapestre Békés megyéből, szétszéledtünk, de kaptuk a visszajelzéseket, hogy milyen jó volt a zenekar és miért nem csináljuk. Hiányzott nekünk is, ezért újra kezdtük.

– Mi lenne a beteljesedés? 

– Az, ha megértő fülekre találnánk nagy tömegekben. Ez nekünk nem adatott meg eddig és nem is akarunk hiú ábrándokat követni, mert most már elmúlt az az időszak, hogy csak a zenekarnak éljünk.

– Mi lesz a következő bejelentkezésetek?

– Megpróbáljuk életben tartani magunkat. Szujó Dani – egyik nagyon régi barátunk – lett a menedzserünk. Nagyon sokat köszönhetünk neki, mert soha sem volt senki, aki összefogná ezt a bohém társaságot. Mi egymásnak nem tudunk parancsolni, rangsort felállítani, ezért nem volt, aki irányítana, vagy utat határozna meg. Szujó Dani volt az, aki vállalta ezt az igen hálátlan feladatot. Respekt neki, imádjuk! Mi még régen közösen vittük bele egymást a zenei életbe, aztán ő is elindult egy másik irányba a saját műsorával, újságjával. Utólag ajánlotta fel a segítségét, és egyébként csak miatta csináljuk!

mzperx3

– Mi a lényeg és mi szükségszerű? (dalcímek az új „re:” című EP-ről – a szerk.)

– Nagyon szeretem Dávid (Gubis Dávid, ének – a szerk.) szövegeit. A lényeg az én értelmezésemben az értékrendekről szól. Egy olyan világban élünk, ahol nagyon durván fel vannak cserélődve az értékrendek. Hoppá… Feri a dobos csörög! Ő most éppen számokat ír, mert olyan próbákat tartunk, ahol nincs ott mindenki. Mindenki nagyon elfoglalt, más zenekarokban is játszik ezért azt a koncepciót találtuk ki, hogy az megy el próbákra, aki ráér. A technika ezt már lehetővé teszi, felvesszük a témákat. Mindig jam-mekből építkeztünk, nem vittünk soha komplett számokat. Ennyire kompromisszum-mentes zenekar vagyunk – ennek meg vannak a maga hátrányai is. Nálunk nincs diktátor, ami egyrészt jó, másrészt viszont egy „szentimentális buzulás”, mert nagyon nehéz így haladni. Ugyanakkor a 30. századra nézve ezt egy jó útnak látom.

– Mi szükségszerű?

– Annak a dalnak eredetileg „Változás” volt a címe utalva a szükségszerű változásra. Nagyon sokat kábítószereztünk, ittunk az elmúlt években. Magyarországon erről soha sem szoktak beszélni. Én viszont úgy gondolom, hogy ha mi – Mzperx – interjút adunk, akkor legyünk őszinték! Mindannyian voltunk nagyon mélyponton, megjártuk a poklokat és pont most egy új korszakba léptünk. Lehet, hogy ez a változás fogja újra összekovácsolni a zenekart. Egy idő után rájön az ember, hogy ha van benne mondanivaló, akkor az nem feltétlenül kábítószerek hatására jön elő. Az én szemszögemből ez a szükségszerű változás.

– Gondolkodtatok már azon, hogy összecsukható nagybőgőt terveztek és ennek a gyártásából fogtok megélni?

– Ez lesz az új vállalkozásunk, beveszünk a cégbe! Nem használjuk már a nagybőgőt egyébként. Nem véletlenül nem használnak az emberek múltszázadbeli hangszereket. Én is játszhatnék tekerőlanton vagy hárfán, de a jövőre nézve elektromos gitáron játszom inkább.

– A következő lemezre letusoltok, hogy tiszták legyetek kosz nélkül, vagy tiszta koszosan a legjobb?

– Szoktunk tusolni, bár a minőségünket három napig megőrizzük!

– Akkor tiszta koszosan a legjobb?

– Van az a sallang, ami adja a pluszt, de most tisztán fogjuk megpróbálni. Eddig koszosan toltuk.

– Az az elterjedt meglátás mostanság, hogy a valóság a materiális világ, ezzel szemben a szellem és a lélek csak képzelet. Ugyanakkor – ha belegondolsz – ez az asztal nem lenne, ha nem tervezte volna meg a szellem és nem lett volna az a lelki erő, ami kivitelezze. Akkor tulajdonképpen mi a valós? Mert az anyag nem létezne szellem és lélek nélkül. A te tested sem élne a szellemed és a lelked nélkül. Egy gondolat például ezer év után is „él” még és mégis valótlannak címkézik. Neked mi a véleményed erről?

– Én magam vallásos vagyok. Teljesen mindegy, hogy szellemvilágnak, Buddhának, Krisnának, vagy Jézusnak hívjuk-e, valamilyen földöntúli létnek mindenképpen léteznie kell! Enélkül nem működne az egész. Alapvetően nagyon ostobák azok az emberek, akik elfogadják azt a valóságot, hogy leb… ezt a sört.

– Pedig az a sör nem lenne, ha annak a receptjét nem találta volna föl valaki.

– Ők ezt nem gondolják túl. Véleményem szerint is léteznie kell egy olyan emberi tudatot meghaladó létezőnek, am irányítja ezt az egész világot. A zenekar tagjaival is beszélgettünk erről még régen, és mindenki hisz valamiben valamilyen szinten. Biztos, hogy el kell számolnunk arról, hogy mit tettünk itt.

– Ha még nem is transzcendentális dolgokban gondolkodunk, akkor is az emberi test önmagában nem létezne szellem és lélek nélkül. Akkor miért arra mondják, hogy valós? A test a szellem és a lélek által működtetett anyag – fontos eszköz, de önmagában nem valóság. Ezzel szemben a lélek és a szellem test nélkül is fennmarad akár évezredekig. 

– Igen, pontosan, ezzel kezdtük az interjú elején, hogy kinek milyen aurája van…

Mert Matyi ehhez is ért, én csak pislogtam.

Bajnóczi Piroska

Kapcsolódó cikkek