„Ha álmomból felébresztettek volna, akkor is tudtam volna ezt a pályát produkálni.” Interjú Kozák Danuta, kétszeres olimpiai bajnokkal

„Ha álmomból felébresztettek volna, akkor is tudtam volna ezt a pályát produkálni.” Interjú Kozák Danuta, kétszeres olimpiai bajnokkal

fotó: Kollányi Péter/MTIKozák Danuta parádés hajrával, majdnem egy hajóhosszal győzte le a sokáig vezető ukrán ellenfelét, ezzel megszerezte élete második olimpiai aranyéremét mindössze két nap alatt. Minden idők egyik legtehetségesebb kajakosától megkérdeztük, honnan merítette ehhez az erőt, melyik aranyat volt könnyebb megnyerni és szeret-e víz mellett nyaralni vagy rá se tud nézni, ha pihen. A Sikeradó villáminterjúja.  

– Ha mondhatom így, nagyon megnyerted az 500 métert azzal az elképesztő hajrával, amiben az ukrán Oszipenkot utasítottad magad mögé, miközben tegnap aranyérmet szereztél a lányokkal és nem tudtál aludni, legalábbis ezt nyilatkoztad. Honnan van neked ennyi erőd?

– Szerintem onnan, hogy a felkészülésem jól sikerült. Ha álmomból felébresztettek volna, akkor is tudtam volna ezt a pályát produkálni. Én erre készültem egész évben. Tegnap a négyes után még kimentem egy rövidet edzeni, nem sokat, csak azért, hogy visszaszokjak az egyes hajóba, illetve, hogy átdolgozzam egy kicsit a szívet, tüdőt.

– Kevesen mondhatják el magukról, hogy olimpiai bajnokok, azt viszont még kevesebben, hogy két olimpiai aranyérmük is van két napon belül. Ha egyáltalán össze lehet hasonlítani, melyiket volt könnyebb megszerezni?

– Egyiket sem mondanám könnyűnek, teljesen más felkészülést igényel a kettő. A németekkel azért éreztem azt, hogy neccesebb, mert mellettünk voltak és végig láttuk őket, ezen a pályán meg szinte nem érzékeltem semmi. Az elején az angol lányt láttam mellettem, de az ukránt nem. Csak magamra koncentráltam.

– Szilágyi Áron vívó napokkal a döntő után is azt nyilatkozta, fel sem fogta még, hogy olimpiai bajnok. Neked már volt egy napod erre. A második aranynál az ember azonnal tudja, megérti és elhiszi, hogy na, ez is megvan?

– Igazából, én a másodikat nem fogom fel, az elsőt igen. Az első az első, azt teljes szívből megértettem. Ezt a másodikat már nehezemre esik. Még nehéz elhinni, hogy kétszeres olimpiai bajnok vagyok.

– Akkor most már arccal Rio felé, szóval a harmadik aranyra koncentrálsz vagy előbb pihensz egy kicsit?

– Előbb pihenek, lenyugszom és egy kicsit később fogalmazom meg, hogy mit várok magamtól a továbbiakban.

– Egyébként mivel tudsz kikapcsolódni, elutazol a tengerpartra vagy ilyenkor vízre sem tudsz nézni?

– Szeretem a vizet, de nyáron nem nagyon szoktam fürdeni tengerben, medencékben, meg uszodákban, úgyhogy lehet, hogy ezt most kiélem.

Kovács Noémi