Törőcsik Mari, fotó: Kallos Bea/MTI (archív)

„Ez életem legnagyobb tette!” Interjú Törőcsik Marival

„Ez életem legnagyobb tette!” Interjú Törőcsik Marival

Törőcsik Mari és a Sikeradó sztárvadásza, Horváth Andrea, fotó: Horváth Andrea/SikeradóElképesztő erővel játszik a nemzet 79 éves színésznője. Magyaráz, létezik, sistereg körülötte a levegő. Ha belép az Éjjeli menedék Lukája, mások eltörpülnek körülötte, némelyek annyira, mintha nem is élnének. Ez Törőcsik Mari varázsa, akit legnagyobb örömünkre, nagy betegsége után sem ereszt el szeretett színpada. A születésnapi ünnepségén találkoztunk.

–  Évekkel ezelőtt a Filmszemle megnyitóján azt mondta: „Nagyon messziről jövök, De visszajöttem!” 2009-ben ugyanis nagyon beteg volt most viszont olyan erővel játszik az Éjjeli menedékben, mondhatnám azt is, hogy annyira jelen van, hogy a fiatalokat is megszégyeníti. Mondja, honnan van Önben ez az elképesztő erő?

–  Nem tudom. Azt hiszem, örököltem apámtól és anyámtól. Már 58 éve erre készültem. De azt nem tudnám megmagyarázni, hogyan tudom elérni, hogy ha színészként kell megjelennem színpadon vagy filmen, vagy egy beszélgetésen emberek előtt, de magánemberként is az idegrendszerem úgy működjön, amit a pillanat megkíván. Pedig ha tudná, hogy néha úgy megyek a színpadra, hogy nem tudok felállni. (nevet) Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy Viktor Rizsakov velem akart dolgozni /szerk. meg.:Az Éjjeli menedékhely című darabban Luka szerepét osztotta rá a híres rendező/. Örülök, hogy nekem adta ezt a nagyon nehéz feladatot. Oroszországban már Gorkij idejében is folyton azon tanakodnak, hogy ki is Luka. Egy nagyon híres orosz filmrendező például kisfiúnak képzelte. Tudja, ha nem követem minden energiával azt, amit kér, még azt mondanák az emberek, hogy mit csinál ez a Törőcsik Mari? Van bennem annyi alázat, hogy ha egy ilyen rendezővel állok szemben, és ő elhiteti velem, hogy érdemes még küzdenem, akkor megküzdök a szerepért és nagyon boldog vagyok, hogy ezt elfogadták! Nagyon-nagyon boldog.

születésnapi köszöntő

Születésnapi köszöntő, fotó: Horváth Andrea/Sikeradó

– Felsorolni sem tudnám, hány díjjal jutalmazták tehetségét, személyiségét. De van olyan ember, akinek az elismeréséért az összest odaadná, ha megkaphatná tőle a dicséretet?

– Mivel a gyerekeimé lesz az összes díjam, ők jelentenek számomra a legtöbbet. A lányom és a fiam.

– Ha visszagondol, meg tudná mondani, mit tart ma élete legnagyobb sikerének?

– Nincsenek legek, de ha lehetnek, akkor olyat mondok, amiről nem szoktam nyilatkozni. Találkoztam Maár Gyulával és megszültem Terézt, aztán örökbe fogadtuk Sont. Ez életem legnagyobb tette!

Horváth Andrea

Kapcsolódó cikkek