Kilencven lett az egyik leghíresebb és legsikeresebb magyar

Kilencven lett az egyik leghíresebb és legsikeresebb magyar

 

keletiagnes 

fotó: mob.hu

 

Vasárnap ünnepelte 90. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Torna Szövetség Hírességek Csarnokának tagja.

A zsidó családból származó Keleti (születési nevén: Klein) Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. A versenyző a II. világháború előtt a Nemzeti Torna Egylet (NTE), majd később a Postás, a TF Haladás, valamint a Budapesti Dózsa színeiben szerepelt. Pályafutása során idehaza 52 magyar bajnoki címet szerzett, melyből  46-ot egyéniben, 6-ot csapatban hódított el. 

Az olimpiákat tekintve ő a valaha élt legeredményesebb magyar tornász. Az 1952-es helsinki játékokon műszabadgyakorlatban, mostani elnevezéssel talajon, 1956-ban Melbourne-ben pedig műszabadgyakorlatban, gerendán, felemás korláton és a kéziszer csapat tagjaként lett aranyérmes. Ezen kívül az ötkarikás játékokon begyűjtött még három ezüst és két bronzérmet is. A Világbajnokságokon két arany mellett egy ezüst és egy bronzérmet is szerzett.

keleti

            Keleti Ágnes  (fotó: mob.hu)

A II. világháború alatt családtagjai jelentős többségét elveszítő és bujkálásra kényszerült sportoló a melbourne-i  olimpián részvevő magyar csapat számos tagjához hasonlóan maga sem tért vissza Magyarországra. Először Ausztráliában, 1957-től pedig Izraelben él, de mivel Budapesten is van lakása, gyakran pihen Magyarországon. Izraelben edzőként, szövetségi kapitányként és főiskolai tanárként is dolgozott. 

“El sem akarom hinni, hogy már kilencven éves vagyok. De az idő sajnos nagyon gyorsan múlik. Hálás lehetek, hogy minden tekintetben igazán jó állapotban vagyok. Úszom, tornászok, naponta hosszú sétákat teszek. Így múlatom az időt, jól érzem magam” – mondta telefonon herzelyai otthonából a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának Keleti Ágnes, akit 2002-ben a FIG beválasztott a sportági Hírességek Csarnokába (Hall of Fame). Magyarországon 2004-ben kapta meg a Nemzet Sportolója elismerő címet.

A legendás versenyző elmondta még, hogy nem szereti, ha ünneplik őt, de jól esett számára, hogy megemlékeznek róla:

“Nem szeretem, ha ünnepelnek. Annak azonban nagyon örültem, hogy itteni barátnőimmel, egykori tanítványaimmal az egyik kávéházban összejöttünk. Elbeszélgettünk. Ragaszkodást, szeretetet érzünk egymás iránt. Ez a szeretet élteti az embert.”

Az ötszörös olimpiai bajnok elárulta, legközelebb akkor jön Magyarországra, ha jobbra fordul az időjárás.

“Gondolom, odahaza most tél van. Itt viszont, ha csak 17 fokot mutat a hőmérő, már panaszkodunk, hogy nincs elég meleg, nem jó az idő. De legkésőbb áprilisban újra jövök – mondta, s nevetve tette hozzá: – Feltéve, ha addig élek.”

Isten éltesse sokáig!