Két magyar váltó sikeréért is szoríthatunk a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon

Két magyar váltó sikeréért is szoríthatunk a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon

A férfi és a női váltó is rajthoz áll a hollandiai Heerenveenben január 14-én kezdődő rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. A nőknél három, a férfiaknál két korcsolyázó egyéni számokban is indul.

eee

A szakvezetés január 12-én este, már a helyszínen döntött arról, hogy a hosszú ideje sérüléssel bajlódó és még nem teljesen felépült Knoch Viktor és az utóbbi időben elsősorban az egyetemi tanulmányaira koncentráló olimpiai ötödik helyezett Darázs Péter csak a váltóban kap majd szerepet a versenyen. Így a tavalyi, szófiai világbajnokság után ismét két junior, Oláh Bence és Béres Bence versenyez majd az Eb-n egyéniben.

Egyelőre még nem határoztak arról, hogy Knoch és Darázs mellett kik kaphatnak még szerepet a váltóban, de ötödik tagként elutazott a kerettel Burján Csaba is.

A 2009-ben Európa-bajnok Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű női csapat Lajtos Szandrával kiegészülve indul a 3000 méteres váltóversenyben. Darázs István csapatvezető elmondta, nem titok, hogy tőlük várják a legjobb szereplést.

“A hollandok, az olaszok, a németek és az oroszok a lányok legnagyobb riválisai egyéniben és a váltóban is, bár előbbi számokban a cseh Katerina Novotna szintén jó teljesítményt nyújtott az elmúlt években” A fiúk esetében nagyjából ugyanezen nemzetek korcsolyázói a nagy ellenfelek, egyéniben pedig még a háromszoros Európa-bajnok lett Haralds Silovsra is oda kell figyelnünk.”

A hollandiai Európa-bajnokság egyéniben összetett verseny, ami azt jelenti, hogy azon túl, hogy minden távon hirdetnek győztest, az összetett végeredmény 1-8. helyezettje jogot szerez országának három versenyző nevezésére a következő kontinensbajnokságra.

Az Európa-bajnokság január 14-ei, első napján az 1500 méteres versenyeket mellett a váltók selejtezőire is sor kerül. Szombaton az 500 méteres táv és a váltók elődöntői következnek. A zárónapon 1000 méteren, a 3000 méteres szuperdöntőkben és a váltók fináléiban állnak rajthoz a korcsolyázók.