Száz éves a Vasas SC

Száz éves a Vasas SC

Március 16-án, szerdán kilencszáz fős centenáriumi gálával ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Vasas Sport Club, az esemény Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének köszöntőjével kezdődik majd.

Az egyesület pénteki tájékoztatása szerint Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke házigazdaként üdvözli a meghívottakat, köztük sportlegendákat, világválogatottakat, magyar bajnokokat és más illusztris személyeket. A Magyar Olimpiai Bizottság is tiszteleg a hazai sporttörténelem egyik legeredményesebb klubja előtt, Borkai Zsolt elnök MOB Érdemérmet adományoz az ország egyik legtöbb szakosztályával rendelkező, családcentrikus sportegyesületének.

Vasas csapata 1966.

Vasas csapata 1966.

A századik évforduló alkalmából a Magyar Posta a centenáriumi gála helyszínén hozza forgalomba azt a bélyeget, amely erre az alkalomra készült, valamint díszleveleket nyújt át a rendezvény díszvendégeinek. A gálával egy időben egy egyedi ereklyékből szervezett kiállítás is nyílik, a tárlat olyan tárgyakat mutat be a Vasas történelemből, amelyeket eddig csak kevesen ismerhettek: ilyen például Papp László olimpiai aranyérmet ütő bokszkesztyűje és medálja, Németh Miklós világcsúcsot hajító gerelye, Markovits Kálmán mindkét vízilabda olimpiai aranyérme, Körmöczy Zsuzsa Roland Garros és Taróczy Balázs wimbledoni tenisz serlege. A teljes kiállítási anyagot az érdeklődők március 17-én és 18-án tekinthetik meg ingyenesen a Vasas Folyondár utcai sportlétesítményében.

A centenárium alkalmából dokumentumfilm és három könyv is készült a Vasasról, a Dobor Dezső rendezte filmet szerdán este 20 órától sugározza a Sport2, míg a könyvek közül az egyikben Fügedy Péter részletes statisztikai kimutatásokkal veszi számba a Vasas eredményeit. A másikban Vitray Tamás az általa felkért tizenegy neves szerző írásain keresztül mutatja be a klub történelmét, a harmadikban pedig Hegyi Iván a hat labdarúgó bajnoki aranyérem és a négy kupagyőzelem történetét meséli el. A Vasas az elmúlt száz évben negyvennégy olimpiai bajnoki címet, negyven világbajnokot és harminckilenc Európa-bajnokot adott Magyarországnak a különböző sportágakban.