Szolnoki Magyarország legjobb sportiskolája

Szolnoki Magyarország legjobb sportiskolája

sportiskola

Erről, illetve a siker hátteréről Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere és Rózsa József, a városi Sportcentrum Nonprofit Kft. irányítója beszélt csütörtökön közös sajtótájékoztatójukon.

Rózsa József ügyvezető igazgató elöljáróban hangsúlyozta, hosszú évek tudatos építkezésének eredménye az elismerés, melyet az ország hasonló intézményei közül egy objektív, a rangsort az előző évben elért versenyeredmények alapján felállító pontrendszerben nyerte el a jelenleg kilenc sportágban közel ezer fiatallal foglalkozó Szolnoki Sportiskola. A díjjal kétszázezer forint értékű sportszervásárlási utalvány is járt.

sportiskola

Az intézmény fölényesen, 1378 ponttal utasította maga mögé a 934 pontot gyűjtött Debreceni Sportiskolát és a 871 pontos nyíregyházi Nyírsulit. Ráadásul két egyéni kategóriában is szolnoki sportoló végzett az élen. Bíró Márk az evezősök, míg Várnai Vivien a vívók között érdemelte ki a legjobbnak járó díjat a Sportiskolák Országos Szövetségétől. Szalay Ferenc polgármester az elismerések kapcsán emlékeztetett arra, hogy Szolnokon sokáig meghatározó szerepet töltött be a sportiskola, egészen az 1980-as évek közepén történt megszűnéséig, néhány évvel később, 1993-ban azonban a város ismét életre hívta a létesítményt, mely ma hetvenhat nemzetközi szintű felkészültséggel rendelkező edzőjével a régió legjelentősebb utánpótlás-nevelő bázisa.

A Szolnoki Sportiskolának jelenleg közel félszáz válogatott, illetve magyar bajnok versenyzője van. Csak az elmúlt esztendőben harminc magyar és huszonhat diákolimpiai bajnok került ki tanítványaik közül. Ezekhez a sikerekhez a város jelentős pénzügyi támogatással is hozzájárul. A Sportcentrum mintegy kétszázhetven millió forintos önkormányzati forrásból, ezen belül a Sportiskola több, mint hetven millió forintból gazdálkodhat – mondta Szalay Ferenc, aki példa értékűnek nevezte, hogy az intézmény – a megyeszékhely intézményei között egyedülálló módon – teljes költségvetésének több, mint ötven százalékát saját forrásból teremti elő.

A polgármester kitért arra is, Magyarországon a mozgás ma még nem része az emberek, így a fiatalok mindennapjainak sem. A társadalom rossz egészségi állapota évente több tíz milliárd forint veszteséget okoz Magyarországban.

“Ezért fontos feladat megőrizni az eddig elért eredményeket és hírét vinni a jól működő szolnoki modellnek” – fogalmazott, jelezve, a helyi sportiskolának sem célja, hogy mindenkit a dobogó legfelső fokára juttasson. Az intézményben éveket eltöltő, így egészségesen felnövő, jó mentalitású fiatalok a bajnokokhoz hasonlóan komoly értékei a városnak. Az önkormányzat számára pedig éppen az ő helyben tartásuk a jelen és a közeljövő egyik legnagyobb kihívása.