Egy év múlva megnyitó

Egy év múlva megnyitó

London Olimpiai Park

“Egy évvel a játékok rajtja előtt elmondhatjuk: készen állunk arra, hogy városunkban köszöntsük a világot” – mondta Boris Johnson, London polgármestere. Szerdán hatalmas ünnepségre kerül sor a Trafalgar Square-en abból az alkalomból, hogy már csak háromszázhatvanöt nap van hátra az ötkarikás seregszemle hivatalos megnyitójáig.

Londoni olimpia kabalafigurája

Londoni olimpia kabalafigurája

A nyolcmilliós lélekszámú metropolisz – amelynek központjában jelenleg is folynak az olimpiai előkészületi munkálatok – az első város, amely harmadszorra adhat otthont a nyári játékoknak, 1908-ban és 1948-ban ugyanis szintén itt rendezték a világ sportjának csúcseseményét. Egy évvel a megnyitó előtt minden a tervek szerint halad Londonban, amelynek szinte minden szegletében kalapálnak, hegesztenek, csavaroznak, hogy a 2012-es olimpia tizenhét versenynapjára és az azt követő paralimpiára a város a legcsinosabb arcát mutassa.

Az infrastrukturális fejlesztésekre tízmilliárd fontot, kb. háromezer milliárd forint költött Nagy-Britannia, amely csak a biztonsági intézkedésekre hatszázmillió fontot különített el. A szervezőbizottság (LOCOG) kétmilliárd fontot kapott részben a szponzoroktól, részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB). Az előkészületek olyannyira jól haladnak, hogy a versenyhelyszínek – amelyeken huszonhat sportág háromszázkét versenyszámában tízezer sportoló méri majd össze erejét – egy évvel a megnyitó előtt szinte teljesen készen állnak, az érmeket a tervek szerint már szerdán bemutatják.

Olimpiai Park London

Olimpiai Park

Az egyetlen problémát a közlekedés jelenti, London a 2005-ös sikeres pályázat óta 6,5 milliárd fontot költött a metró- és vasúthálózatának fejlesztésére, a munka eredménye azonban egyelőre kevésbé látható. A világ legöregebb metróhálózatának alagútjai változatlanul túl szűkek, a peronok keskenyek, a metrókocsik nem elég nagyok. Jelenleg naponta tizenkét millióan közlekednek ezeken a vonalakon, az olimpia ideje alatt ez a szám tizenötmillióra nőhet, ráadásul az utolsó problémamentes nap a tömegközlekedés szempontjából 2010 májusában volt a városban.

“Hihetetlen mennyiségű munkát végeztünk el, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs még legalább ugyanennyi tennivalónk” – mondta a szervezőbizottság közlekedésért felelős vezetője, Mark Evers. Az érdeklődés középpontjában mégis a városközponttól nagyjából hét kilométerre keletre, Stratfordban található vadonatúj olimpiai park áll. A 2,5 négyzetkilométer területű, korábbi ipari területen helyezkedik el az Olimpiai Stadion, amelyben a megnyitó és záróünnepség mellett az atlétikai versenyeket rendezik majd meg.

Ugyanitt található a leginkább hatalmas kockára emlékeztető kézilabdacsarnok, a kosárlabda-aréna, a vizes sportoknak otthont adó futurisztikus úszócentrum és a kerékpárcsarnok, a park mellett pedig az olimpiai falu. A versenyhelyszínek közül mindnek megvan már a játékok utáni szerepe: az Olimpiai Stadiont a jelenleg másodosztályú West Ham United futballcsapata használja a jövőben, a kosárlabdacsarnokot teljesen lebontják és külföldön újra felépítik majd, az úszócentrumot pedig az iskolások és a lakosság veheti birtokba a későbbiekben.

Az olimpiai park megépítése nagyban hozzájárul London évtizedek óta elhanyagolt keleti részének felújításához. Newhamben – ahol a park jelentős része elhelyezkedik – a legalacsonyabb a foglalkoztatottsági ráta, magas a munkanélküliség, s itt a leggyakoribb a bűnözés. A park megépítése nyomán nyolcezer új lakóhely áll majd rendelkezésre, ezen felül üdülőhely és Európa legnagyobb bevásárlóközpontja lesz itt, utóbbi húszezer új munkahelyet is kínál majd.