Gyurta küzdelme aranyat ért

Gyurta küzdelme aranyat ért

Gyurta Dániel aranyéremmel

A szám magyar Európa-bajnoka 2:08.41 perccel csapott a célba egy fél karhosszal, huszonkét századdal megelőzve a kétszeres olimpiai címvédő japán Kitadzsima Koszukét. A bronzérmet a német Christian vom Lehn szerezte meg. A huszonkét éves Gyurta százötven méterig folyamatosan fél testhossz hátránnyal követte az őrült, világcsúcs közeli tempót diktáló Kitadzsimát.

Az utolsó, kissé elrontott fordulót követően a magyar úszó megindította szokásosnak tekinthető hosszú hajráját, s méterről méterre közelítette meg riválisát, akit az utolsó tíz méteren hagyott le. “Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem” – mondta Széles Sándor, Gyurta edzője.

Gyurta Dani

Gyurta Dániel 

“Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, és később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második száz és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt”. 

Gyurta a magyar csapat negyedik érmét nyerte a vb-n, de három bronz után ez volt az első arany.