A negyedik helyig küzdöttünk

A negyedik helyig küzdöttünk

Férfi vízilbda meccs

Kemény Dénes csapata legutóbb 2007-ben szerzett világbajnoki érmet, akkor második lett. Az ezt megelőző vb-n, 2009-ben ötödik helyen zárt.

Eredmény, a harmadik helyért:
Horvátország-Magyarország 12-11 (5-2, 3-2, 3-5, 1-2)

A magyar góldobók: Biros, Varga Dénes 3-3, Madaras, Steinmetz, Hárai, Kiss, Hosnyánszky 1-1

A két nemzeti együttes a sanghaji randevú előtt világversenyen utoljára a 2008-as, málagai Európa-bajnokságon találkozott, akkor is a bronzmeccset vívta, s abból a csatából Kemény Dénes szövetségi kapitány alakulata került ki győztesen, hosszabbítás után 15-14-re diadalmaskodott.

Kemény Dénes

Kemény Dénes

Kevéssel előtte, ugyancsak a spanyolországi Eb-n, a nyitó csoportmérkőzésen is szembe került a két gárda, azt az ütközetet szintén a magyar válogatott nyerte 10-9-re. A papírforma tehát szoros találkozón magyar sikert ígért. Ehhez képest az első negyed egészen másként alakult, három perc alatt a horvátok elhúztak 2-0-ra az olimpiai bajnoki címet védő Biros Péterékkel szemben, majd a Vasasban légióskodó Miho Boskovic, a meccs első emberelőnyének végén újabb átlövésből már másodszor volt eredményes (3-0).

Éppen Biros, a háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány szépített büntetőből, ám hamarosan megint Nagy Viktor kapujában táncolt a labda (4-1). A méltó válaszadó még az első szünet előtt Madaras Norbert volt, de az újabb horvát fór is góllal zárult (5-2). A második játékrész elején horvát ötméteresből tovább nőtt a különbség (6-2). A differenciát Varga Dénes megúszás végén mérsékelte, csakhogy az angyalföldi csapattársát, Nagyot ismételten cserben hagyó Boskovic is betalált (7-3).

Steinmetz Ádám látványos húzása centerből jelentett gyógyírt, viszont csupán átmenetileg (8-4), a távolról bekapott nyolcadik gól után Nagyot még a nagyszünet előtt Szécsi Zoltán, a háromszoros ötkarikás aranyérmes váltotta a magyar háló előtt. A harmadik nyolc perc nyitányaként a négygólos Boskovic büntetőből Szécsit is felavatta (9-4), centerből Hárai Balázs pazar beforgatás után ejtett pontosan, de erre is volt felelet a másik oldalról (10-5).

Magyar vízilbdázó

A Kemény-csapat harmadik háromszoros olimpiai bajnoka, Kiss Gergely pattintott hatásosan, egy újabb magyar lehetőség azonban már kimaradt, a horvát fór ugyanakkor nem (11-6). Biros módosított, majd előnyből Hosnyánszky Norbert, utána pedig Varga Dénes alakította 9-11-re az állást a zárónegyed előtt.

Amelynek a fele lefolyt már, mikor jött a meccsdöntő horvát találat (12-9), és innen már nem volt visszaút. Jóllehet Varga Dénes, majd Biros is úgy fejezett be egy emberelőnyt, ahogy kell (12-11). Végül kikapott, így a sanghaji vb-n negyedikként végzett a magyar válogatott, pedig az utolsó percben emberelőnyös szituációban az egyenlítésért támadhatott Kemény Dénes együttese.

“Nem érdemeltük meg, hogy érem nélkül utazzunk haza, de sajnos mi is tettünk érte, hogy így történjék. Az első két negyedben túl sok volt a gyenge, a közepest sem elérő teljesítmény, de azonos feltételeknél nyertünk mi már korábban gyengébb játékkal is. Még érnie kell a csapatnak, de az elmúlt három évben, a mostani két utolsó vereségünk ellenére is, játékban mindenképpen utolértük az előttünk járókat, az olimpiai győzelemre is esélyes szerb és horvát csapatot. A bíráskodás? Azt azért megkérdezném a mai meccs után, hogy lövésbe hogyan nyúlhat bele egy már kiállított játékos – büntetlenül? Ezért nekünk járt volna ötméteres. A bíróknak olyannak kell lenniük, mint a kapufáknak, semlegesnek.” – mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány.