Orbán az első győztes

Orbán az első győztes

győztesA női kalapácsvetés után, de még 116. atlétikai országos bajnokság első futószámát megelőzően hivatalosan is felavatták a szekszárdi sportcentrum atlétikapályáját, melynek első aranyérmese a remek, országos csúcs közelében dobó Orbán Éva lett.

A nyolcsávos rekortán pályán Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Horváth István, Szekszárd polgármestere, Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető, az ob fővédnöke és Csillag Balázs versenyigazgató vágta át közösen, ünnepélyes keretek között a nemzeti színű szalagot.

Köszöntőjében Bánki Erik megjegyezte, országosan egyedülálló beruházással épült meg a létesítmény, az utóbbi öt évben nem volt példa arra, hogy egy önkormányzat saját forrásból hozzon létre ilyen pályát.

Horváth István arról beszélt, hogy az atlétikapályát – mely az idei után a következő két ob-nak is helyet ad majd – Szekszárd az Ollé-program keretében, 240 millió forintos ráfordítással hozta létre. A sportcentrum kiszolgáló létesítményei a tervek szerint jövőre készülnek el.

Gyulai Miklós megemlítette, Szekszárd annak köszönhetően rendezheti meg az országos bajnokságot, hogy Debrecen “máig érthetetlen” okból visszalépett a rendezéstől. A szövetség elnöke serleggel köszöntötte az aktív sporttól már visszavonult Csillag Balázst, az ötezer méteres síkfutás jelenlegi magyar csúcstartóját.

Az ünnepség előtt Orbán Éva (VEDAC) nagyszerű teljesítményével örvendeztette meg a nézőket, kiváló sorozatot produkált, s végül másodikra dobott, 70,71 méterrel győzött. A VEDAC olimpiai B szinttel rendelkező atlétája nem csupán egyéni csúcsot ért el, hanem nyolc centire megközelítette Divós Katalin magyar csúcsát, s 79 centire az ötkarikás A szintet.