Kevés üzemanyaggal a Föld körül

Kevés üzemanyaggal a Föld körül

Tengeri vitorlás

A “80 liter alatt a Föld körül” elnevezésű projekt szervezőinek keddi sajtótájékoztatóján a negyvennégy éves Blaskovich Ákos és az ötven esztendős Csák Attila elmondta, hogy a Tempest nevet viselő, negyvenhárom láb hosszú vitorlásukkal szeptember 11-én, a horvátországi Primosten kikötőjéből vágnak neki a különleges útnak.

Blaskovich Ákos

Blaskovich Ákos

Az út során a minimális mennyiségű hagyományos üzemanyagon kívül a modern technika, napelemek, szélkerék és speciális akkumulátorok segítségével kizárólag megújuló energiaforrásokat kívánnak felhasználni. Terveik szerint az Egyenlítő mellett haladva, negyvenötezer kilométert teljesítve, 2013. március 15-én érkeznek majd vissza kiinduló állomásukra. A két vitorlázó célja, hogy világkörüli hajóútjuk során az alternatív energiák felhasználásával a környezettudatos gondolkodásra és a Föld energiakészletének megóvására hívják fel a figyelmet.

Mint elmondták, a nap és a szélenergia ugyanis nemcsak a hajózás során, hanem a hétköznapi életben is széles körben alkalmazható. „A kikötőkbe való behajózáskor és például a Panama-csatornánál előírás a motor használata, konkrét számítások viszont még nem készültek arra vonatkozóan, hogy minimum hány liter üzemanyag felhasználásával lehet megkerülni a Földet” – mondta Blaskovich Ákos.

Csáki Ákos

Csák Attila

Emiatt nem kell szó szerint érteni azt, hogy csak nyolcvan liter, egyébként biodiesel üzemanyagot használnak majd fel az út során. A lényeg az, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszák el, és a legkisebb mértékben károsítsák a környezetet. A páros távlati célja, hogy a sikeres túrát követően nemzetközi szintre emeljék a projektet, mégpedig egy energiatudatos vitorlásverseny formájában. Blaskovich Ákos és Csák Attila unokatestvérek, korábban az Eliot kategóriában két magyar bajnoki címet is szereztek vitorlázásban, és immár három éve készülnek rendhagyó hajóútra.

Középkategóriás óceánjáró hajójuk átalakítását és felújítását maguk végeztek, a munkálatok eddig közel harmincezer euróba (275 Ft/eurós árfolyamon nyolcmillió- kétszázötvenezer forintba) kerültek. Az indulás után már nem terveznek komolyabb költségeket, Csák Attila elmondása szerint többnyire tengerből kifogott halakat esznek majd, így ő maga például havi négyszáz euró költőpénzt visz magával.

A rendezvény plakátja

A két, egyformán négygyermekes édesapa úgy tervezi, hogy túrájuk során ötven-hatvan alkalommal kötnek majd ki, és néhány ilyen alkalommal családjukkal is találkoznak majd. A két sportember más sportágakban is jeleskedett már. Blaskovich Ákos 2008-ban részt vett a Budapest-Bamako Ralin, Csák Attila pedig tőrvívásban idén szenior Európa-bajnokságot nyert.