Lehet, hogy siketlimpiát rendezünk

Lehet, hogy siketlimpiát rendezünk

Magyar Paralimpiai BizottságMagyarország megpályázza a siket sportolók 2013-as világjátéka, a siketlimpia megrendezését. Ezt Gódor László, Magyar Paralimpiai Bizottság egyik tagszervezetének, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének ügyvezető elnöke jelentette be hétfőn.

Az eseményt eredetileg a görögök bonyolították volna le, de júliusban visszaléptek, így a Nemzetközi Siketsport Szövetség új pályázatot írt ki. A magyarok mellett még a törökök kandidálnak a 2013-as siketlimpiára. A döntést szeptember 14-én Rómában hozzák meg.

A budapesti siketlimpiát a tervek szerint tizenöt sportágban bonyolítanák le, az eseményre 3500 versenyző és közel 1500 sportvezető érkezése várható. A versenyek a Papp László Sportarénában, illetve az annak környékén található sportlétesítményekben, a Városligetben, valamint a Margitszigeten zajlanának. Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikai helyettes államtitkára a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a sportot a kormány kiemelt ágazatként kezeli, ezért a siketlimpiai pályázathoz is minden szükséges anyagi és egyéb támogatást megad. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Törökországnak nagyon erős a pályázata, ott a 2011-es esztendőt például a Sport Évének nevezték el, s több rangos nemzetközi sporteseménynek adnak otthont mostanában.

„Az elmúlt hónapban kétszer is nagyon jó volt magyar sportvezetőnek lenni, hiszen a szegedi para kajak-kenu világbajnokságnak, valamint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöksége hétvégi budapesti ülésének megrendezéséről is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam” – tette hozzá Szekeres Pál, aki ugyanakkor kissé furcsállotta, hogy a 2013-as siketlimpia-pályázat elkészítésére mindössze két hónapot biztosított a nemzetközi szövetség, s a döntést egy lépcsőben, helyszíni szemle nélkül hozzák majd meg.    

Gömöri Zsolt

Gömöri Zsolt

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy évvel a londoni paralimpiai láng fellobbanása előtt arról beszélt, hogy két úszó, Sors Tamás és Vereczkei Zsolt már megszerezte a kvótát a jövő évi eseményre. Az elnök szerint összesen harmincöt-negyven magyar sportoló részvételére lehet számítani Londonban. Úszásban világranglista helyezése alapján Tóth Tamás és Meilinger Csaba is közel áll ahhoz, hogy londoni utazónak lehessen őket tekinteni. A sheffieldi vívó Európa-bajnokság egyéni magyar aranyérmesei – Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd és Szekeres Pál – is csak balszerencsés esetben csúszhatnak le a paralimpiai részvételről, akárcsak a női párbajtőr- és a férfi tőrcsapat tagjai. Miután az enyhén értelmi fogyatékos versenyzők néhány sportágban visszatérhetnek a jövő évi londoni világeseményre, így a 2004-ben az athéni paralimpián győztes asztaliteniszezőnek, Pálos Péternek is jó esélye van a részvételre, majd az eredményes szereplésre.

Gömöri szerint a versenyzők felkészüléséhez a feltételek biztosítottak, miután most kétszer annyi pénz áll a Magyar Paralimpiai Szövetség rendelkezésére, mint a Peking előtti időszakban. 2008-ban 33 magyar versenyző vett részt a paralimpián, akik akkor egy arany- és öt bronzérmet nyertek. Az elnök reméli, hogy legalább ezt az eredményt, vagy ennél kicsit jobbat sikerül elérni majd Londonban.

Kapcsolódó cikkek