Polgár Judit elégedett

Polgár Judit elégedett

Polgár JuditPolgár JuditMost egy kis pihenés vár a magyar sakk-királynőre a családjával, majd október közepén egy hollandiai meghívásos tornán folytatja a sakkozást a legjobbak között. 

A magyar nemzetközi nagymester erről azt követően beszélt, hogy világossal kikapott a négyszeres olimpiai bajnok orosz Peter Szvidlertől a negyeddöntő második, szombati partijában az oroszországi Hanti-Manszijszkban rendezett, kieséses rendszerű sakk Világkupán, amelytől így búcsúzni volt kénytelen. Tehát nem lett világbajnokjelölt. 

“Összességében elégedettséget érzek, sőt mondhatom, hogy boldog vagyok, hiszen csak az utóbbi egy évben kezdtem el erőteljesebben játszani, megint elmélyültebben foglalkozni a sakkal” – mesélte, miközben Moszkvában a budapesti repülőjáratára várt. – Nagyon jó volt a torna maga, kemény ellenfelekkel ülhettem asztalhoz anélkül, hogy a feltétlen nyerés kényszere telepedett volna rám. Megpróbáltam minden akadályt sikerrel venni, ez elég sokáig így is történt, hiszen legyőztem például a férfimezőny egyik legjobbját, Karjakint, kár, hogy a nyolc között Szvidlerrel szemben már nem ment annyira jól.”

A kiesés okát szakmailag így magyarázta Polgár:

“Az időm is gyorsan fogyott, de főleg nem volt jó, kidolgozott stratégiám. Küzdöttem, ám túlértékeltem az állást, a lehetőségeimet, s ahelyett, hogy döntetlenre törekedtem volna, megpróbáltam nyerni. Csakhogy túlerőltettem a támadást, akadt egy-két rossz lépésem, s fordult a kocka, kikaptam. De hát ez egy ilyen játék. Igaz, először nagyon mérges voltam magamra, mert Szvidler egyáltalán nem mutatott annyit, és saját butaságom okozta a vesztemet. Aztán belegondoltam, hogy korábban meg nekem volt egy-egy partiban szerencsém, úgyhogy semmi okom az elégedetlenségre. A mezőny másik női résztvevője, a kínai világbajnok például hamar kiesett. Én meg nem hittem volna, hogy egészen a negyeddöntőig sikerül majd eljutnom, ráadásul az Élő-pontjaim számát is növeltem.” A folytatásról Polgár Judit annyit mondott, hogy most mindent és mindenkit megelőz a családja. “Elég sokat voltam távol tőlük, úgyhogy pici pihenés következik velük odahaza. Aztán megint jön a felkészülés, mert október közepén, Hollandiában lesz egy négyfős torna, amelyre meghívtak, s ahol indul például a volt világbajnok orosz Kramnyik is.”