Utolsó útjára kísérték Szojka Ferencet

Utolsó útjára kísérték Szojka Ferencet

Szojka Ferenc

A hazai szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint az MLSZ nevében Berzi Sándor alelnök, Csiki Károly versenyigazgató, valamint Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás védője helyezett el koszorút Szojka Ferenc síremlékénél. A búcsúztatón gyászbeszédet mondott Buzánszky Jenő, valamint az SBTC nevében Csongrády Béla, illetve Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, valamint Barna János, a Nógrád megyei önkormányzat alelnöke.

Szojka Ferenc

Szojka Ferenc

Szojka Ferenc 1931. április 7-én született Salgótarjánban, pályafutása során kizárólag szülővárosa egyesületeiben – előbb a Salgótarjáni SE-ben, majd tizenkilenc éves korától az SBTC-ben – futballozott. A kiváló jobbfedezet 324 NB I-es mérkőzésen lépett pályára csapatában, 1956-ban az év labdarúgójává választották, 1966-ban fejezte be futballista karrierjét. 1954 és 1960 között 28 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, és egy gólt szerzett címeres mezben, 1955-ben, a svédek ellen 7-3-ra megnyert találkozón.

Tagja volt a helsinki olimpián aranyérmes együttes keretének, de nem lépett pályára a tornán. Részese volt az 1954-es svájci világbajnokságon elért második helyezésnek, a dél-koreaiak ellen 9-0-ra megnyert csoportmérkőzést végigjátszotta a tornán, majd négy évvel később szerepelt az 1958-as svédországi vb-n is.