Pars és Kővágó a lista élén

Pars és Kővágó a lista élén

Pars KrisztiánPars KrisztiánKét magyar atléta, Pars Krisztián és Kővágó Zoltán is világranglista-elsőként zárja a 2011-es esztendőt.

A Magyar Atlétikai Szövetség úgy nyilatkozott, hogy a kalapácsvető Pars Krisztián 81,89 méterrel, a diszkoszvető Kővágó Zoltán pedig 69,50 méterrel került a lajstrom élére. 
A MASZ szerint “a magyar atlétika 115 éves történetében 39 alkalommal fordult elő, hogy az éves világranglistán, valamely olimpiai versenyszámban honfitársunk végzett az élen”.

Kővágó Zoltán
Kővágó Zoltán

A statisztikák 1938-ban jegyezték fel az első női listavezetőt a magasugró Csák Ibolya személyében, aki abban az évben Európa-bajnok lett. A távolugró Gyarmati Olga (1948) és a gerelyhajító Németh Angéla (1968) olimpiai bajnoki címe mellett végzett az aktuális világranglista első helyén, utóbbi ezt megismételte a rá következő évben is, amikor egyúttal Európa-bajnokságot is nyert. Az ötödik győzelem az ötpróbázó Kovács Annamária nevéhez fűződik.

A férfiaknál a kalapácsvető Németh Imre 1948 és 50, a gerelyhajító Németh Miklós 1975 és 77 között ért el ilyesfajta mesterhármast.

Rajtuk kívül a 20. század elején a gerelyes Kóczán Mór, míg az évszázad atlétája, a kalapácsvető Zsivótzky Gyula a 60-as években triplázott.

A 21. században négy első hely fűződik magyar atléta nevéhez. Az idei két ranglistavezető mellett a diszkoszvető Fazekas Róbert végzett két ízben is az élen, 2002-ben és 2003-ban.