Tizedszer lett bajnok

Tizedszer lett bajnok

Káté GyulaKáté Gyula

Nagyobb meglepetések nélkül értek véget a Szombathelyen rendezett, 88. amatőr férfi ökölvívó országos bajnokság szombati fináléi, melyek során a londoni olimpiai kvótás Káté Gyula tizedik bajnoki címét szerezte meg.

A Haladás Munkacsarnoka megtelt a döntőkre, melyen látványos programokkal is készültek a szervezők, a szurkolók így a meccsek mellett is kiválóan szórakozhattak, de igazán elégedetté az tette őket, hogy Rácz Sándor révén hazai aranyéremnek örülhettek.

Az ünnepélyes megnyitó után előbb Ungvári István (49 kg) szerezte meg karrierje második bajnoki címét, majd Dobrádi Zsolt győzött az 52 kilósok között, ezt követően pedig a szolnoki Nagy Krisztián védte meg 56 kg-os címét.

A bajnokokat taps köszöntötte, ugyanakkor egészen a negyedik meccsig kellett várni arra, hogy a nézősereg óriási hangzavart keltsen, ekkor érkezett meg ugyanis a 60 kg-osok fináléra a piros sarokba a hazai kedvenc Rácz. A tavaly ezüstérmes bokszolónak a Vasas idei ifjúsági magyar bajnokát, a mindössze 18 éves Fodor Milánt kellett legyőznie az aranyéremhez, amit nem “kapott meg” könnyen. A tinédzser Fodor ugyanis kiválóan és nagyon bátran bokszolt, végig hergelni próbálta esélyesebb riválisát, aki nem vesztette el a fejét, s különösen a harmadik menetben egészen látványos, kiváló meccset bokszoltak a felek. A csatát végül négy ponttal nyerte meg a szombathelyiek sportolója, aki kihasználta, hogy az idei világbajnokságon negyeddöntős, így szintén biztos londoni induló Varga Miklós nem indult a versenyen.

Rögtön ezután következett a magyar válogatott csapatkapitánya, Káté, aki azzal a Görbics Gáborral csapott össze a 64 kiló fináléjában, akit a tavalyi aranycsatában döntő fölénnyel győzött le. Ezúttal a tavalyi Káté-parádé elmaradt, Szántó Imre tanítványa ugyanis nem rontott neki riválisának, végig nagyon nyugodtan bokszolt, menetről menetre növelte előnyét, s végül magabiztos, hétpontos előnnyel verte riválisát

“Nagyon élveztem a bunyót, végig az történt a ringben, amit én akartam, úgyhogy elégedett vagyok. Az első tíz már megvan” – mondta meccse után viccelődve a kétszeres világbajnoki bronz- és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes klasszisbokszoló.

Később a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) következett, aki már a pénteki elődöntője után elmondta, hogy kezd kilábalni a gödörből, amit az idei világbajnoki szereplése, az olimpiai kvalifikáció megszerzésének elmulasztása okozott. Ezt “bizonyítandó” a Danyi Richárd ellen fináléja még az első menet végét sem érte meg, egy balfelütés után kiszámolták a tápiómentei öklözőt.

Az ob talán legjobb bokszát szombatig Szántó Imre másik tanítványa, Harcsa Zoltán mutatta be, aki a döntőben is remekelt: az ugyancsak olimpiai kvótás 75 kilós kispesti bunyós gyönyörű boksszal, módszeresen verte meg Döbrösi Ádámot, akinek az orra a második menettől vérzett, többször úgy tűnt, alig áll a lábán, így az is csodának nevezhető, hogy kihúzta a kilenc percet.

“Talán előbb befejezhettem volna, de a második menet végén a nagyobb tempótól egy picit elfáradtam. Nagyon jól ment a bunyó, minden rendben, készülök az olimpiára” – nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bronzérmes Harcsa.

A három felső súlycsoport közül a sérült, Eb-harmadik Szellő Imre megüresedett “trónjára” 81 kg-ban a debreceni Nagy Péter ülhetett fel, míg nehézsúlyban (91 kg) az esélyeknek megfelelően a válogatott Darmos József győzött. Az utolsó fináléban, szupernehézsúlyban (+91 kg) a három év kihagyás után most visszatért, korábban évekig stabil válogatott Kurtucz Csaba nyert a félprofi WSB-sorozatban is szerepelt Bernáth István ellen.