Letették az esküt fiatal kiválóságaink

Letették az esküt fiatal kiválóságaink

Beliczay László/MTI

Letette az esküt pénteken az egy hét múlva Innsbruckban rajtoló I. ifjúsági téli olimpiára utazó kilenc magyar sportoló.

A Magyar Sport Házában megtartott ünnepi eseményen elhangzott: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt várja a sportolóktól, hogy tudásuk legjavát nyújtva teljesítsenek.

“Kijelenthetjük, hogy a magyar csapatba az ország utánpótlásának legjobbjai kerültek be, mert a versenyzők nem alanyi jogon indulnak, hanem kvótát kellett szerezniük – mondta Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, az Innsbruckba utazó csapat vezetője. – Meg kell jegyeznem, hogy az ifjúsági olimpia nem csak sportesemény. Egyharmad részben a sportról szól, de ugyanekkora arányban kap szerepet benne a nevelés és a kultúra is, mert egyértelmű célja az olimpiai eszme közvetítése a fiatalok felé.” 

Nagy Zsigmond, fotó: Beliczay László/MTI

Magyarországot Kékesi Márton és Úry Zsuzsanna alpesi síző, Panyik Dávid sílövő, Kovács Attila és Gasparics Fanni jégkorongozó, Farkas Tamás és Tóth Tímea rövidpályás gyorskorcsolyázó, Bodnár Zénó sífutó, valamint Szilágyi Ákos síugró képviseli a január 22-ig tartó ausztriai viadalon, melyre a küldöttség hétfőn utazik el.

Az ifjúsági téli olimpián a jégkorongozók számára egyéni ügyességi versenyt is rendeznek, Kovács Attila és az U18-as női válogatottal szerdán a világ legjobb nyolc csapata közé jutott Gasparics Fanni ezen a viadalon vehet majd részt.

“Több szempontból is történelmi pillanat a mai, ez lesz ugyanis az első téli ifjúsági olimpia, és először fordul elő Magyarországon, hogy téli ifjúsági játékokra utazó sportolók tesznek.

Nagy jelentőségű bejelentés volt még a rendezvényen, hogy tíz évre szóló világszintű együttműködést kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Procter&Gamble (P&G). A vállalat többek között olyan ismert márkák gyártója, mint a Gillette, a Pampers, az Ariel, a Lenor, a Head&Shoulders és az Always. A 2012-es Olimpiai Játékok évében a P&G a Magyar Olimpiai Bizottság elkötelezett partnereként népszerűsíti a sport szerepét a gyermekek egészséges fejlődésében.