Elismerték a legjobb úszókat

Elismerték a legjobb úszókat

fotó: Kovács Attila/MTI

A tavalyi világbajnokságon és a szintén 2011-es rövidpályás Európa-bajnokságon érmet szerzett magyar úszókat köszöntötték kedden a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetői.

A dobogón végzetteknek Réthelyi Miklós miniszter, Czene Attila sportért felelős államtitkár, valamint Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár adta át az okleveleket az ünnepségen.

Elismerést érdemelt ki Gyurta Dániel, aki címét megvédve aranyérmes lett 200 m-es mellúszásban, míg Cseh László (200 m vegyes), Kis Gergő (800 m és 1500 m gyors), valamint Gercsák Csaba (25 km-es nyíltvízi úszás) harmadikként ért célba a nyári, sanghaji vb-n.

Réthelyi Miklós köszöntőjében a kemény munka és a szorgalom jutalmának minősítette az úszók által elért sikereket, amelyeknek – szavai szerint – nehéz gazdasági helyzetben más az akusztikájuk.  “Ne feledjék – tette hozzá. – Magyarországnak hiteles példaképekre van szüksége.” A miniszter reményének adott hangot, hogy a nyári londoni olimpián sokszor csendül magyar fel a magyar Himnusz az eredményhirdetések alkalmával.


fotó: Kovács Attila/MTI

Czene Attila, az olimpiai bajnok úszóból lett államtitkár 2012-re hasonlóképpen szép eredményeket kívánt, majd leszögezte: bízik benne, hogy maximum egy hónap múlva pénzben is “szépen jutalmazzák” a tavalyi világ-és Európa-bajnoki érmeseket.

A múlt évi, szczecini rövidpályás Eb-n is remekeltek a magyar úszók, akik tizenkét dobogós helyezést gyűjtöttek Lengyelországban. Cseh három aranyérmet nyert (200 m vegyes, 400 m vegyes, 200 m pillangó), továbbá egy bronzérmet is szerzett (200 m gyors), Gyurta a “szokásos” első helyet érdemelte ki sikerszámában. Egyformán ezüst és bronz lett a jutalma Jakabos Zsuzsannának (100 m vegyes, 400 m vegyes) és Verrasztó Evelynnek (200 m vegyes, 200 m gyors), utóbbi bátyja, Dávid egy második (400 m vegyes), Bernek Péter (200 m hát) és Takács Krisztián (100 m gyors) pedig egy-egy harmadik hellyel járult hozzá a magyar diadalsorozathoz a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalon.

Az érintettek közül Gercsák és Bernek nem tudott részt venni az ünnepségen, ők később kapják meg az elismerést.