Nemzetközi hátszél a versenynek

Nemzetközi hátszél a versenynek

AECElnyerte az ENSZ Turisztikai Világszervezetének hivatalos támogatását a magyar szervezésű Afrika-kerülő vitorlásverseny, az Africa-Europe Challenge (AEC). 

A szervezet a viadalt az afrikai turizmusfejlesztés kiváló eszközének tartja – olvasható a szervezők szombati közleményében, melyből kiderül az is, hogy a projekt igazgatói, Kondricz Péter és Gál József immár harmadik alkalommal népszerűsítették a tervet Madridban. A spanyol fővárosban a spanyol gyáriparosok és munkaadók országos szervezetének meghívására magas szintű egyeztető tárgyalásra is sor került, melynek célja az egymillió céget tömörítő szervezet és az AEC afrikai üzleti együttműködése volt. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a megbeszélésen jelen volt Magyarország madridi nagykövete, Bucsi Szabó Edit, illetve részt vettek rajta a Casa Africa, az Afrika irányába tevékenykedő spanyol cégek szervezetének képviselői, valamint a Kanári-szigetek gazdasági kamaráinak képviselői is.
    
A kulturális eseménysorozatot, valamint humanitárius programokat is magában foglaló, idén rajtoló AEC korábban már több európai országban bemutatkozott. Az AEC mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó útja során vitorlázza körbe Afrikát. A hajók Máltáról vágnak neki az útnak, a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán Dél-Afrikát megkerülve a nyugati part mentén térnek vissza a Földközi-tengerre. A mezőny a résztvevő afrikai országok állomásain – 18-20 megálló a terv – hét-tíz napot tartózkodik, s itt pályaversenyek mellett kulturális programokra is sor kerül. A projekt már elnyerte Schmitt Pál köztársasági elnök támogatását, az Európai Unió elvi pártfogását, továbbá a vitorlás és sportszakma elismerését.
    
Az elképzelések között szerepel gyermekprogram elindítása, iskolai testvérkapcsolatok kiépítése, továbbá turisztikai események létrehozása, az EU és az Afrikai Unió intézményrendszerének kölcsönös bemutatása.