Olimpiai döntőre vágyik a magyar klasszis

Olimpiai döntőre vágyik a magyar klasszis

Csonka ZsófiaCsonka Zsófia

Harmadik olimpiája előtt áll Csonka Zsófia, az eddigi egyetlen magyar pisztolyos, aki biztosította helyét a londoni játékokon, amelyen mindenképpen döntőbe szeretne jutni. 

“Az elmúlt évek, a versenyek, a nehézségek nagyon sok tapasztalattal vérteztek fel, s úgy hiszem, ennek a tapasztalatnak az olimpián kamatoznia kell – nyilatkozta a pécsiek Európa-bajnoki ezüstérmes lövője. – Nem konkrét köregységben gondolkozom Londonnal kapcsolatban, nem a világversenyek átlagos döntős eredményei a meghatározóak, egyszerűen csak az jár a fejemben, hogy bármilyenek is legyenek a körülmények, akármi is történik majd ott kint, a teljesítményem elég lesz legalább a döntőbe jutáshoz.”
    
A 28 éves versenyző négy éve Pekingbe is döntős célokkal utazott el, de akkor elmaradt saját várakozásaitól, igaz, mint mondta, nem véletlenül:
    
“Mit mondjak, fájó emlék az az olimpia, mert máig állítom, pályafutásom addigi legjobb formájában voltam, néhány hónappal korábban a pekingi Világkupán második lettem. Sajnos, a felkészültségemet végül nem ítélhettem meg objektíven, ugyanis a másoknál is gondokat okozó étel, engem a legrosszabbkor, a légpisztoly előtti napon döntött le a lábamról. Nem kell részletezni, hogy a koordinációra ez milyen hatással bír. A versenyeim pedig három napon belül lezajlottak, így se a lelki veszteség, se a testi kimerültség feldolgozására nem volt elég az idő. Ugyanakkor az akkori eseményekből is rengeteget tanultam, összegzésként azt mondhatom, nagy küzdelem volt, hogy ezt a kudarcot magam mögött hagyva, egy év kihagyás után elkezdtem felkészülni a londoni olimpiára, ahova sikerült kijutnom.” – mesélte Csonka.
    
Csonka olimpiai felkészülése saját bevallása szerint eddig nem alakult zökkenőmentesen. Tavaly év végén klubot váltott, elhagyta Sidi Péter egyesületét, a Bajnokok Olympia SE-t, és hosszas utánajárást követően, Vári Attila vezérigazgató segítségével a PSN Zrt. versenyzője lett. Emellett akadtak nehézségei az edzőtáborozások megszervezésével és finanszírozásával, a múlt héten pedig vírusos megbetegedéssel küzdött, ennek eredményeképpen a Hungarian Open elnevezésű győri nemzetközi viadalon sem tudott elindulni.
   
 “Nagyon remélem, hogy lezárul számomra a sok nehézséget hozó rossz időszak, de egyelőre még nem merném kijelenteni, hogy vége, mert akadnak még problémák. Most a legégetőbb a kitűzött célok, összeállított felkészülési terv anyagi finanszírozásának biztosítása. Saját zsebből álltam a decemberi edzőtáborozás költségeit, ennek a fedezetét még várom a szövetségtől, a további táborok támogatásához pedig a MOB segítségére számítok. Ha minden a tervek szerint alakul, egy februári táborozás után vár majd rám a légfegyveres Eb. Elkeseredve azonban nem vagyok, pozitív hozzáállásom nem csorbult az elmúlt évek alatt sem, a legfontosabb támogatóm minden értelemben a családom, rengeteg energiát merítek belőlük.” – mondta Csonka.
    
Az elmúlt időszak nehézségei és az egyéb kötelezettségek ellenére úgy számol, hogy ha a finnországi kontinensviadalon még nem is, az áprilisi, londoni Világkupa-versenyen már az “igazi” Csonka Zsófia versenyez majd.
    
“Az idei évet szeretném szép keretbe foglalni, már az első Világkupán jól szerepelni, majd októberben a Világkupa-döntőre is kijutni, s ott jól lőni. A keretben pedig egy igazán eredményes olimpiai szereplés lenne a tökéletes kép” – foglalta össze 2012-es terveit Csonka Zsófia.