Hamarosan Magyarországra érkezik a Central European Tour

Hamarosan Magyarországra érkezik a Central European Tour

Idén július 21-22-én rendezik Magyarország egyetlen nemzetközi szövetség (UCI) által jegyzett országúti kerékpárosversenyét, a Central Eurpean Tourt, melynek keretében előbb a Miskolc Grand Prix-re, majd a Budapest GP-re kerül sor.

A esemény gödöllői kastélyban tartott szerdai sajtótájékoztatóján két korábbi világsztár, a kétszeres Tour de France-második, olasz Claudio Chiappucci és a kiváló sprinter, az üzbég Dzsamolidin Abdudzsaparov is jelen volt azért, hogy népszerűsítse a versenyeket.

Az eseményen kiderült, hogy az első napon Szerencsről Miskolcra teker a mezőny, s a 155 kilométeres táv során több dombbal is meg kell küzdeniük majd a versenyzőknek. A másnapi folytatásban Isaszegről Gödöllőn át Budapestre, a pesti alsó rakpartra teker a mezőny, s a befutó a Dráva utcánál lesz majd. A két szakasz külön versenynek számít, külön díjazzák. A viadalon várhatóan 14 nemzet 25 klubja áll rajthoz.

A 49 éves, Ördögnek becézett Chiappucci a verseny mellett magáról elmondta, jelenleg Milánóban és Beresében él, s ugyan már régen nem indul profi viadalokon, évente még mindig húszezer kilométert kerékpározik. Pályafutására visszaemlékezve elárulta, hogy a Tour ötszörös bajnokát, a spanyol Miguel Induraint tekintette legnagyobb ellenfelének, akivel szemben hiába vezetett a többnapos viadalokon, az időfutamban verhetetlen volt.

A pályafutása során több mint 50 szakaszgyőzelmet aratott Abdudzsaparov – akit agresszív versenystílusa miatt “Taskenti terroristának” hívtak – arról beszélt, hogy most másodszor jár Magyarországon, s azt tapasztalta, hogy sok ember biciklizik, de kevesen versenyeznek. Ez szerinte részben érthető, ugyanis Lengyelországhoz és Romániához hasonlóan a magyar gazdaság is nehézségekkel küzd, ezért kevesebb pénz jut a kerékpársportra.