Körön belül a magyar tehetség

Körön belül a magyar tehetség

Pars KrisztiánPars KrisztiánPars Krisztián szerint egy ötös körből kerülhetnek ki a londoni olimpia kalapácsvető számának dobogósai, s ebben ő maga is benne van.

A világbajnoki második szombathelyi dobó számára igazából jövő szombaton kezdődik az idény, a téli edzések s az erősítés után ekkor mérheti le először, hol tart a felkészülésben. “Edzéseken 76-77 méter körül szoktam dobni, erre szerintem legalább jó két métert rá lehet tenni” – nyilatkozott az MTI-nek a 30 éves atléta. “Sok függ a technikától, hogyan áll össze a mozgásom. De remélem, azért közelebb leszek a 80 méterhez, mint a 79-hez.”

Pars tavaly a tegui vb-n 81,18 méterrel szerzett ezüstérmet, mindössze hat centivel lemaradva a japán Murofusi Kodzsi mögött. Az évet viszont már világranglista-elsőként zárta, 81,89 méterrel. Az április végi idénykezdet után egy hét tatai edzőtáborozás következik, majd májusban jönnek a nagyobb versenyek, többek között a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető sorozata, amelyet tavaly megnyert.

Az olimpia előtt egy hónappal rendezik Helsinkiben az Európa-bajnokságot, amely fontos “szintfelmérő” lesz számára. “Az Eb-n már szeretnék 81 méter körüli eredményt elérni. Úgy tekintek az Eb-re, mint egy jó nemzetközi versenyre, a célom odamenni, s dobni egy jót. Egy hónappal az olimpia előtt egy jó felmérő verseny lesz, utána még marad egy kis idő javítani a formán. Az Eb után szeretnék elmenni Portugáliába edzőtáborozni, Faróba, ahol már januárban jártam, s csak közvetlenül a londoni utazás előtt érkeznék haza” – nyilatkozott terveiről Pars, aki úgy véli, egy ötös körből kerülhetnek ki az ötkarikás játékok érmesei kalapácsvetésben.
“Természetesen ide sorolom magam is. Valószínűleg számolni kell a német Esserrel, a szlovén Kozmusszal, s egy-két fehérorosz dobóval. Aztán persze ott van még a világbajnok Kodzsi, akiről nem tudom, hogyan készül” – latolgatta az esélyeket Pars, aki a USA Today olimpiai éremkalkulátora szerint a négy magyar aranyesélyes egyike.

Pars a pekingi olimpia után ezüstérmessé léphetett volna elő, miután az előtte végzett két fehérorosz kalapácsvetőt, a második Gyevjatovszkijt és a harmadik Tyihont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingolás miatt megfosztott helyezésétől. A fehéroroszok azonban a nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordultak, amely 2010 júniusában eljárási hibára hivatkozva úgy döntött, megtarthatják érmeiket. A szombathelyi nehézatléta a 2005-ös vb óta évről évre előbbre lép a nagy világversenyeken. Helsinkiben, 2005-ben hetedik volt, a 2006-os Eb-n hatodik, a 2007-es vb-n az ötödik helyen zárt, a 2009-es vb-n pedig negyedik lett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon megszerezte első világversenyes érmét, a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ezt követte tavaly a vb-ezüst. A sorozat idén Londonban folytatódhat…