Magyar sikerek a Sport Poha-rak világbajnokságon

Magyar sikerek a Sport Poha-rak világbajnokságon

Szalai Viktória (16), a magyar bajnokA nemzetközi Sport Poha-Rak Szövetség (WSSA) X. Világbajnokságát először rendezték Európában, 2012. április 13-15.  között, Németországban, Butzbachban. A magyarok több érmet is hazahoztak. A legjobb magyar poharas Szalai Viktória elismerten a világ 10 legjobbja között van.

A Sport Poha-Rak /Speed Stacks Hungary 2012. február 25. és március 3. között versenyt hirdetettmindenkorosztálynak. Az ország 5 helyszínén Barcson, Szombathelyen, SzentenDrén, Budapesten és Kiskunfélegyházán rendezték meg az országos ranglista versenyeket, amelyeken bármelyik, a sportot ismerő, részt vehetett, hogy végül felkerülhessen a magyar és nemzetközi ranglistára. A legjobb időt és a nemzetközi eredményekre alapuló szintidőket elérőknek lehetőségük nyílt a 2012-es Sports Stacking Világbajnokságon résztvevő magyar keretbe  bekerülni.

bemelegítés
Bemelegítés az elődöntők alatt

A nemzetközi szabályok alapján összeállított versenyt a WSSA kódrendszere szerint rendezték:

–       Egyéni: 3-3-3 vagy 3-6-3 és Teljes Sorozat számokban

–       Páros: a teljes sorozat kirakása (egy versenyző csak jobb, a másik csak a bal kezét használhatja)

–       Szülő-gyermek páros : teljes sorozat, párban.

–       Csapatváltó : 3-6-3 sorozat (4 versenyző részvételével, legidősebb versenyző korcsoportja). 

WSSA Hungary a nemzetközi szövetségnek elküldte azoknak a  versenyzőknek a  névsorát és eredményeit, akik mindhárom versenyszámban teljesítették az előre meghatározott korosztályos szintidőket. Bob Fox a WSSA (World Sports Stacking Association  ) elnöke és versenyszervező bizottsága szakmai véleményezése után meghívta a korcsoportok legjobbjait, összesen 24 versenyzőt, melyből a versenyre való kijutást csak 17-en tudták bevállalni, mivel ez önköltséges volt :  egy  8 éves, két  9 éves, hat 10 éves,  egy  11 éves, három  12 éves, egy 13 éves,  egy 16 éves, valamint 4 felnőtt versenyző képviselte Magyarországot!

Kovács Gábor és fia, Dani

Apa és fia: Kovács Gábor és Dani a poharakkal

Az idei világversenyen 19 ország : Ausztrália, Anglia, Új-Zéland, USA, Kanada, Fülöp –szigetek, Malázia, Dél-Korea, Japán, Németország, Brazília, Kolumbia, Izrael, Svájc, Dánia, , Hong-Kong, Spanyolország, Írország és Magyarország több, mint 250 versenyzője (5 és 77 éves kor között) mérte össze leggyorsabb időeredményeit! Minden résztvevőnek lehetősége volt egyéni, páros és csapatversenyben való szereplésre. Magyarország U10, U 12 és +35 éves korosztályú 4 – 5 fős csapatot is indított. Azokban a korcsoportokban, ahol nem volt elég versenyző egy csapatra a nemzetközi szövetség felszólítására vegyes csapatokat szerveztek meg. A  13 éves versenyzőnk, Kovács Zsófi Malázia, Kolumbia, Új-Zéland ,Magyarország nemzetközi csapatban szerepelt. Szalai Viki 16 éves versenyzőnk Izrael, Hong-Kong, Brazil,, Magyarország vegyes csapatban játszott, míg Szentgyörgyvölgyi Evelin (9) és Kassai Áron (10) éves versenyzőink USA , Dél- Korea és Spanyolország azonos korú gyermekeivel együtt versenyezhetett.

a legjobb csapat

Legjobb csapateredmény: 4.helyezés a 10 év és alatt (U10) korosztályban

A verseny különlegessége nemcsak a kicsiktől az idősekig korosztályok versenyeztetése, hanem emellett a szülő-gyerek páros verseny és különböző fajta csapatversenyek voltak. A másik érdekesség, hogy nemcsak az 1., 2. és 3. helyezésért lehetett érmet szerezni, hanem aki a kisdöntöben szerepelt és a 3. helyért játszott, a 4. helyezésért is kapott érmet! Az elődöntökből legjobb 10 döntőbe jutó versenyző és a párosoknál a legjobb 5 csapat is érmet szerezhetett. Így a VB-n először szereplő magyar csapat legtöbb tagja több éremmel tért haza!  17 versenyőnk közül 8-an a korosztályuk 10-es döntőjébe került és mindenki egyéni csúcsot döntött több versenyszámban is! A legszorosabb versenymezőny a 11-16 éves korosztályban volt, ahol az amerikai, kanadai, németországi , fülöp-szigeteki csapatok már több, mint 8 éve rendszeresen uralják a nemzetközi éremtabellát. Ennek ellenére versenyzőink ott is helytálltak és Magyarország leggyorsabb poharazója, Szalai Viki (16 éves) Tárnokról országos csúccsal került a 10-es döntőbe két versenyszámban is! Országunk legjobb eredményét Vízhányó András, 8 éves versenyzőnk Kiskunfélegyházáról érte el a teljes kör versenyszámban ahol 3. hellyel, bronz érmet nyert!

Vízhányó András

Vízhányó András (8)

A felújított ranglista és VB eredmények elérhetőek  a www.wssa.com nemzetközi webfelületen. 

Részletes hírek és a magyar ranglista www.speedstacks.hu weboldalhoz kapcsolódó FanKlub oldalunkon , valamint a versenyről készített további fotók április 23.-tól megtekinthetőek a  Speedstacks Hungary Facebook –on.

Kapcsolódó cikkek