Így néz ki az új debreceni stadion

Így néz ki az új debreceni stadion

debreceni stadionSzakmai konferencián mutatták be csütörtökön Debrecenben az új Nagyerdei Stadion koncepciós terveit. Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be.

Bordás Péter felelős tervező a látványtervek bemutatásakor elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban, vagyis a labdarúgó-mérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik. A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak. A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor “védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki”. A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt – amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél -, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput – tette hozzá Bordás Péter. A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell “megbolygatni” a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

stadion

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt mondta, a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként – Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével – bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz. Kósa Lajos véleménye szerint a korábbi beruházások – Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda – már bebizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.

éjszaka

Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte, a kormány célja, hogy Magyarországon 4-5 ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet – mondta. Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a tízezres nézőszámot, míg a rangadókon telt házat várnak.

Kapcsolódó cikkek