Igazi példakép, aki mindent odaad a sikerért

Igazi példakép, aki mindent odaad a sikerért

Tóth ÁgotaTóth ÁgotaTóth Ágota mindent feláldoz annak érdekében, hogy ott lehessen a 2014-es szocsi téli olimpián. A gyorskorcsolyázó azt mondta, júniustól ismét Inzellben szeretne készülni a következő szezonra.

A 24 éves sportoló – a hazai edzéslehetőségek hiányában – tavaly júliustól idén február végéig tréningezett a németországi akadémián. Ott készült a január első hétvégéjén, Budapesten megrendezett Európa-bajnokságra is. 

“Az előző szezonomat teljes mértékben pozitívan értékelem, az, hogy Inzellben tökéletes körülmények között edzhettem, minden szempontból fantasztikus lehetőség volt a számomra” – mondta Tóth. “Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy tavaly nyár óta vagyok profi sportoló, korábban évekig úgy készültem itthon, hogy közben dolgoztam, szinte hobbiszinten korcsolyáztam. Emiatt még most is nagyon nagy hátrányban vagyok azokkal a riválisokkal szemben, akik az elmúlt években folyamatosan profi körülmények között edzhettek.”  

Tóth azt mondta, az egyetlen lehetősége kitűzött céljai megvalósítására, ha az idén nyáron ismét el tud utazni az inzelli akadémiára – ez pedig gyakorlatilag csak az anyagi háttértől függ. 

“A konkrét célom az ötkarikás szereplés, Szocsiban lesz a harmadik olyan olimpia, amin ott lehetnék, kettőről már lecsúsztam, a 2014-esen mindenképp szeretnék rajthoz állni” – fogalmazott. “Mindent feláldozok ezért, tisztában vagyok azzal, hogy 110 százalékos erőbedobásra és koncentrációra van szükség ehhez, de kitartó vagyok, és tudom, hogy megfelelő munkával és hittel el tudom érni a céljaimat.”Tóth hozzátette, az, hogy a következő szezonokban milyen versenyeken szerepel, a hazai szövetségen is múlik, de ő minél több Világkupa-futamon akar indulni. A gyorskorcsolyázó bevallotta, Szocsi után már szeretne családot alapítani, bár nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy gyermekvállalás után is visszatér a versenyzéshez.     Tóth a riválisokról azt mondta, vegyesen viszonyulnak hozzá, a lengyel Natalia Czerwonkával például kölcsönösen szurkolnak egymásnak a versenyeken, ugyanakkor van olyan ellenfele is, aki még köszönni sem szokott néhányuknak. 

“Ha valamikor befejezem majd a pályafutásomat, akkor is szeretnék a sport közelében maradni, mert szerelmes vagyok a gyorskorcsolyázásba” – mondta. “Ugyanakkor nagy valószínűséggel csak külföldön vállalnék szerepet a sportágban.”