Bronzérmes a férfi vegyesváltó

Bronzérmes a férfi vegyesváltó

fotó: Czeglédi Zsolt/MTINagyszerű országos csúccsal bronzérmet nyert a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik összeállítású csapat a 4x100 m vegyesváltóban vasárnap a debreceni úszó Európa-bajnokságon.

A magyar staféta már délelőtt megjavította a 2002. augusztus 4-e óta érvényben lévő 3:37.22 perces magyar rekordot, akkor 3:36.94-et úszott úgy, hogy Cseh László helyén Pulai Bence tempózott. Délután a csapat még ezen az időn is több mint két másodpercet faragott, s végül 3:34.57-es eredménnyel ért célba. Kiss László szövetségi kapitány szerint ez az idő nagy valószínűséggel elég lesz ahhoz, hogy a vegyesváltó indulhasson az olimpián. A döntőben az olaszok kicsit végig a mezőny előtt haladtak, a magyarok Gyurta mellúszásakor jöttek fel az ötödikről a második helyre, majd ezt a pozíciót szinte az utolsó pillanatig megtartották, a németek csak minimális különbséggel kerültek eléjük. “Nagyon örülök a váltónak, a bronzéremnek, viszont kicsit csalódott vagyok a saját teljesítményem miatt, szerettem volna olimpiai A szintet úszni, és nem sikerült, ez egy pici tüske bennem” – mondta Bernek Péter.

“Ez egy óriási csoda, és nagyon örülök, hogy így sikerült zárni, szerintem mindent megtettünk, amit tudtunk” – nyilatkozta Kozma Dominik. “Próbáltam tartani a végén az iramot a világbajnokkal, nem sikerült, de nem vagyok elkeseredve.” “Nagyon erősen kezdtem, hiszen nagy volt bennem a lendület, nagyon szerettem volna egy jót úszni, aztán a végén ez egy kicsit meg is bosszulta magát” – értékelt Gyurta Dániel. “Az utóbbi világversenyeken nem tekintettek a vegyesváltónkra komolyan, most már eljutottunk arra a szintre, hogy itt vagyunk az Eb élmezőnyében, olyan nagy nemzeteket tudtunk magunk mögé utasítani, mint például a francia. Kijelenthetjük, van vegyesváltónk, szerintem ki fogunk jutni az olimpiára, bízunk a további fejlődésben.” “Ellőttem magam az elején, úgy éreztem, itt mindent bele kell adni, inkább az elején menjünk, minthogy a végén maradjon még bennünk” – jelentette ki Cseh László. “Nagy verseny volt, nagyon élveztem, remélem, a továbbiakban is meg tudjuk tartani ezt a lendületet. Nagyon jó dolog, hogy ennyi embert össze tudtunk szedni, és ilyen időket tudunk menni.”    

Eredmények:    

férfiak:    

4×100 m vegyesváltó, Európa-bajnok:  Olaszország (Mirco Di Tora, Fabio Scozzoli, Matteo Rivolta, Filippo Magnini) 3:32.80 p
2. Németország (Helge Meeuw, Christian vom Lehn, Steffen Deibler, Marco di Carli)
3:34.41 3. MAGYARORSZÁG (BERNEK PÉTER, GYURTA DÁNIEL, CSEH LÁSZLÓ, KOZMA DOMINIK) 3:34.57