Nagy Ákos óriási sikere

Nagy Ákos óriási sikere

Nagy Ákos, fotó: crazy4fotoA Giants Live Erősember versenysorozat újabb, a budapesti Ramada Aquaworldben megrendezett állomása a nagy közönségsikeren túl ritkaságszáma menő magyar diadallal zárult.

A világ erős emberei közül tizenketten néztek szembe a kihívással, hogy az első három közt végezve megszerezzék maguknak a sportág ne továbbját jelentő, a World Strongest Men verseny döntőjébe szóló meghívót. Kilenc országból jöttek a nehéz fiúk, köztük olyanok is, akik már szerepeltek a  korábbi évek világdöntőiben. 

Hrozik Gábor

Hrozik Gábor, fotó: crazy4foto

Nem kis feladattal nézett hát szembe a két magyar izomember, a korábbi junior súlyemelő világbajnok Nagy Ákos és Hrozik Gábor, aki 2010-ben volt Magyarország legerősebb embere. Nagy formájából ízelítőt adott az első számban, a 24 tonnás busz elhúzásakor. A 20 méteres távot 21.13 mp alatt gyűrte le és ezzel a második helyre lépve erősítette az önbizalmát. A számot meglepetésre a mezőny legnehezebb tagja, a holland Moonen (166kg) tudta le a leggyorsabban, a 35 fokos hőségben 21 másodpercre sem volt szüksége az elsőség megszerzéséhez (20.91).

A következő két számban, a viking nyomásban (160 kg-os súly kinyomása ismétlésre 75 mp alatt) és a cipelős feladatban (380 kg súly cipelése vállon 2×20 méteren) többen elvérzetek, így a német Baboumian, aki a világ egyetlen vegetáriánus erős embere valamint a sérülést szenvedett dél-afrikai Marc van der Haer. Az élen állók között gyilkos verseny alakult ki, de ebben Nagy Ákos talpon maradt, sőt újabb dobogós, harmadik és második helyeivel az élre ugrott.

A negyedik szám, a 350 kg súlyú Ferrari felhúzása szétrázta a mezőnyt, sőt  a hőségben egyre fáradó versenyzők egy részénél betette a kaput, mert nem tudták az autót tartó állványt felhúzni.  Ebben a műfajban az angol Chris Gearing volt a legjobb, hat felhúzással. Nagy Ákos fantasztikus erőfeszítéssel ötig jutott.  ’Ez a szám vette ki mindenkiből a legtöbbet, sőt egyes társaimon teljes egészében ki is fogott. Sajnos begörcsölt a mellizmom, ezért ötnél abba kellett hagynom ezt a próbát. Nem volt miért kockáztatnom, be kellett osztani az erőmet.’

győztesek diadala

győztesek diadala, fotó: crazy4foto

Nagy a 25 kg-os súly magasba dobása számban 480 cm-rel országos csúcsbeállítást ért el, második lett, de az összesítésben őrizte az elsőséget. ’Ekkor már tudtam, hogy már nem eshetek el a döntőbejutástól.’- nyilatkozta később. A vegyes pakolás előtt már csak a brit Mcintosh lehetett veszélyes rá, de Ákos a végére sem lankadt, tartotta a formáját és az első helyen végzett. Ezzel bejutott a szeptemberi, Los Angelesben sorra kerülő World Strongest  Men döntő 30 fős mezőnyébe. Ez a bravúr az utóbbi 13 évben egyetlen magyar sportolónak sem sikerült. ’Ennyire összeszedett még sohasem voltam, mióta ebben a sportágban versenyzem. Jól mutatja ezt az is, hogy a hat közül bár egyetlen számot sem nyertem meg, de a végén mégis engem szólítottak utoljára az eredményhirdetéshez. Ráadásul olyan nagy nevek előtt, mint Lotta, Thigpen Gearing, akik már szerepeltek korábban a döntőben is.’ Végül 4,5 pont előnyt szerzett Geraring előtt. Hrozik Gábor a 7. helyen zárta a versenyt.