Pars Krisztián magyar zászlóval 2018-ban

Pars Krisztián Európa-bajnok

Pars Krisztián Európa-bajnok

Európa legjobb kalapácsvetője a nemzeti zászlóvalPars Krisztián aranyérmet szerzett kalapácsvetésben a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokságon, szombaton.

A kalapácsvetés döntőjének kezdete előtt ismét jókora zápor zúdult a pályára, de mire az első versenyző a dobókörbe lépett, elállt az eső. A világbajnoki második Pars az utolsó előtti dobó volt, és 78,57 méterrel jelezte, hogy világranglista-másodikként – az első fehérorosz Ivan Tyihon nem indult – éremre tart igényt. A nyitósorozat után több mint két méterrel vezetett a Sydneyben hasonló esős körülmények között olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziólkowski (76,44 m) előtt. A szombathelyi atléta másodikra rátett csaknem egy métert, s 79,40-nel megerősítette vezető helyét. Mögötte az orosz Alekszej Zagornij 76,51-gyel előzte Ziólkowskit. A harmadik sorozatban Pars kísérlete érvénytelen volt – ekkor búcsúzott az utolsó négy, köztük a fehérorosz Pavel Krivitszkij, akinek a magyar dobón kívül egyedül volt 80 fölötti eredménye (80,25 m) az idén az Eb-résztvevők közül. Pars negyedik dobásánál felhördült az Olimpiai Stadion közönsége, a kalapács 80 méter körül csapódott a földbe; a 79,72 méterrel ismét javított. Majdnem ugyanez történt a következő sorozatban, ekkor 79,46 métert ért el. A többiek továbbra is tisztes távolból követték. Utolsóra Ziólkowski 76,67-tel visszavette a második helyet, majd ugyanezt tette Zagornij 77,40-nel. Így Pars már Európa-bajnokként lépett dobókörbe, s 77,47-tel zárt. Fölényére jellemző, hogy a 79,72-es legjobbján kívül további négy dobásával is diadalmaskodott volna!     Hét éve a szintén a finn fővárosban rendezett világbajnokságon, ugyancsak esős időben, Pars a hetedik helyen végzett. Azóta minden világversenyén előrébb lépett, két éve a barcelonai Eb-n szerzett először érmet – bronzot -, majd tavaly vb-ezüstöt mellé. (A pekingi olimpiai ezüstöt csak virtuálisan és átmenetileg kapta meg a két fehérorosz kalapácsvető doppingolás miatti kizárása, majd felmentése miatt.)  

“Nagyon örülök az első felnőtt Európa-bajnoki címemnek, végre sikerült egy olyan érmet szerezni, amelyre igazán büszke lehetek – mondta Pars. – Nehéz volt úgy versenyezni, hogy a mezőnyből hiányzott négy nagy rivális, így nem tudtam igazán pörögni, csak 80 százalékot nyújtani, a 81-82 méterhez pedig 100 százalék kell. Ennek ellenére igyekeztem odatenni magamat, edzésből csináltam meg ezt a versenyt, a bal lábam is éreztem egy kicsit, ennyi hiányzott a 80 méterhez.”

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára szintén azt emelte ki, hogy Pars számára nem az Eb volt az év fő versenye. “Krisztiánnal szemben az elvárás az aranyérem volt. Ugyanakkor ha valakiben felmerülne, hogy miért “csak” 79,72 méterrel nyert, jelzem, hogy még a döntő előtt is edzett, mivel az olimpiára készül!” Pars a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte, a 400-as Deák Nagy Marcell ezüstje és a diszkoszvető Kővágó Zoltán bronza után az arannyal teljes a medálkollekció.