Gyurta Dániel világcsúccsal olimpiai bajnok!

Gyurta Dániel világcsúccsal olimpiai bajnok!

Gyurta DaniGyurta Dániel 2:07.28 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban szerdán a londoni olimpián, ezzel a kardozó Szilágyi Áron vasárnapi diadalát követően a magyar küldöttség második győzelmét aratta.

A kétszeres világbajnok, 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurta mögött a hazai közönség bíztatását élvező Michael Jamieson végzett a második helyen, míg a harmadik a japán Tatesi Rio lett.

A döntőt a második legjobb idővel kezdő Gyurta “szokatlan” módon már 50 méternél a második helyen úszott, a legutóbbi két olimpián győztes Kitadzsima Koszuke haladt az élen. 150 méternél Gyurta vezetett, Kitadzsima elfáradt, Jamieson a hajrában ugyan egyre közelebb került a magyar úszóhoz, de így is ő csapott elsőként célba.

“Azt gondolom, ez volt életem úszása, nagyon-nagyon nehéz volt az utolsó tíz méter, jöttek rám, ez szokatlan érzés volt” – nyilatkozott Gyurta pár pillanattal a célba érkezés után. “A családomra, édesanyámra gondoltam, ez erőt adott, és segített nyerni. Nem nagyon tudom még ezeket a perceket feldolgozni. Tisztában voltam vele, hogy az olimpiai bajnoki címet nem adják könnyen, elképesztően örülök, hogy sikerült győznöm. Akkor igazi olimpiai bajnok valaki, ha ez nem változtatja meg az életét, ugyanolyan szerényen éli a mindennapjait, mint addig. Igaz, több érem lesz a vitrinben. Végig láttam a többieket, de volt elég erőm magam mögé utasítani őket, nagyon boldog vagyok.”

Gyurta a londoni magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Szilágyi Áron győzelme előtt két cselgáncsozó végzett dobogós helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert.

Eredmények:

férfi 200 m mell, olimpiai bajnok:

GYURTA DÁNIEL 2:07.28 perc – világcsúcs (régi: 2:07.31 p, Christian Sprenger (ausztrál), 2009.07.30., Róma)

2. Michael Jamieson (Nagy-Britannia) 2:07.43

3. Tatesi Rio (Japán) 2:08.29