Pars Krisztián első helyen döntős

Pars Krisztián első helyen döntős

ParsA kalapácsvető Pars Krisztián a legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe pénteken a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

A szám selejtezőjében a B csoport küzdelmei csaknem egyórás csúszással kezdődtek. Az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes szombathelyi dobó az Olimpiai Stadion 80 ezer nézője előtt bemelegítésnél is a 78 méteres selejtező szint közelébe dobott, majd már élesben 77,11 méterrel kezdett. 

Valószínűleg ezzel is finalista lett volna, mivel a másik csoportban csak négyen értek el jobbat. Pars azonban nem bízta a véletlenre, másodikra biztosan megdobta a szintet 79,37 méterrel.

Pars idei legjobbja 82,28 méter, ennél ebben az évben csak az a fehérorosz Ivan Tyihon ért el jobbat (82,81 m), akit doppingmintáinak újraellenőrzése miatt visszaléptettek a rajt előtt.

Meglepetésre kiesett a lengyelek egyik reménysége, a 81,39-es idei eredménnyel rendelkező Pawel Fajdek, akinek mindhárom kísérlete érvénytelen volt. 
Az A csoport küzdelmeit a világbajnok, athéni olimpiai bajnok japán Murofusi Kodzsi nyerte azzal, hogy másodszorra 78,48 méterre hajította a szert. A címvédő szlovén Primos Kozmus elsőre dobta meg a szintet, 78,12-vel. Mindkettőjüknek ez az idei legjobb eredménye, ami jelzi, hogy nem sok versenyen indultak a játékok előtt. 

“Kicsit ideges vagyok, mert rengeteg idő telt el az A és B csoport között, sokat csúszott a program. Kétszer kellett bemelegíteni, ez kicsit fárasztó volt, s éreztette a hatását az első dobásnál” – nyilatkozott Pars Krisztián, aki Tyihon visszaléptetésére csak ennyit mondott: “No comment. Az élet visszaadja…”

Pars hozzátette, a döntőben 82 méteres dobással lenne elégedett. Nem tartja tehernek, hogy aranyérmet várnak tőle, mivel neki is ez az elvárása magával szemben.
A kalapácsvetés döntőjét vasárnap rendezik, magyar idő szerint 21:20-tól.