A bronzérem még a miénk lehet!

A bronzérem még a miénk lehet!

A magyar Iváncsik Gergő (b2) kapura lő a svéd Niclas Ekberg (b) Kim Andersson (takarásban) mellett a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabdatornájának elődöntőjében vívott Magyarország - Svédország találkozón a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. augusztus 10-én. Jobbra a magyar Zubai Szabolcs, fotó: Kovács Tamás/MTIA bronzéremért játszhat a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, mivel a pénteki elődöntőben 27-26-os vereséget szenvedett a svéd csapattól.

Elődöntő: Svédország-Magyarország 27-26 (15-12)
Kosárlabdacsarnok, 14.000 néző, v: Geipel, Helbig (német)
svéd gólszerzők: Ekberg 6/1, K. Andersson 5, Källman 5, Petersen 4/3, Ekdahl du Rietz 4, Doder 1, Larholm 1, Nilsson 1
   
Magyarország: Mikler – Harsányi 3, Nagy L., Schuch, Ilyés 3, Zubai 2, Iváncsik G. 3 – cserék: Fazekas (kapus), Császár 8/4, Putics 5, Mocsai 1, Lékai 1, Vadkerti
   
A magyar férfi válogatott még soha sem tudott olimpiai elődöntőt nyerni, mi több, még érmet sem szerzett korábban, négyszer volt negyedik (1936, 1980, 1988, 2004). A pénteki találkozóra sok magyar szurkoló bejuthatott, többen a negyeddöntőben elvérző spanyolok drukkereitől szereztek jegyet némi felárral: 50 helyett 75 fontért (csaknem 27 ezer forintért). Szólt is a “Ria, ria, Hungária!” a csarnokba belépéskor. A találkozót megtekintette Áder János államfő és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.    

Nagy Laci

A magyar Nagy László (j) és a svéd Tobias Karlsson (b2) harcol a labdáért a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabdatornájának elődöntőjében vívott Magyarország – Svédország találkozón a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. augusztus 10-én, fotó: Kovács Tamás/MTI

Mikler két védéssel kezdett, ez arra volt jó, hogy csapata kerüljön lépéselőnybe. Ilyés duplájára jött válasz, akárcsak Császár értékesített büntetőjére. A 10. percben először vezettek a svédek – ebben jelentős szerepe volt kapusuknak, M. Anderssonnak -, ám Putics előbb egyenlített, majd újabb bal felső sarkos lövésével már ismét a magyarok vezettek (14. p: 6-5). A svédek gyakorta éltek a gyors indítás fegyverével, ezzel nem igazán tudott mit kezdeni a védelem, ráadásul az 1,97 m magas beállós, Nilsson semlegesítése sem ment. 8-8-nál Császár kihagyott hetese és Schuch kiállítása egyáltalán nem jött jól, Mikler viszont kivédte Ekberg büntetőjét. Az emberhátrányban nem esett gól, majd Karlsson ült ki, de ebben a szakaszban kétszer is támadóhibát fújtak a magyarok ellen, a rivális pedig két gólt lőtt belőle. A szünet előtti hajrában is az északiak akarata érvényesült, akik végül háromgólos előnnyel vonultak el a pihenőre. Az első harminc perc három emberelőnyét összesítve 4-1-gyel veszítette el a Mocsai-gárda.    

A második félidőre az “Izland-ölő” Fazekas állt a kapuba, de sokszor kiszolgáltatott helyzetbe került. Császár góljaival sikerült tartani a lépést, ám Nagyot kiállították, majd minden addiginál nagyobbra nőtt a különbség (36. p: 16-20). Petersen sem úszta meg Császár lerántását, létszámfölényben pedig sorozatban háromszor volt eredményes a magyar együttes (40. p: 20-21).    
Az egyenlítés viszont elmaradt, az amúgy jól játszó Császár büntetőt rontott, Nagy labdát adott el, így pillanatok alatt 20-23 lett az állás. Maradt negyedóra, melyben néhány hajmeresztő bírói hiba Fazekas bravúrjai miatt nem lett még fájóbb. Császár bokasérülése – rosszul ért földet egy felugrás után – viszont annál inkább, a nyolcgólos irányítót le kellett cserélni. Tíz perccel a vége előtt, 21-24-nél Puticsot kiállították, ám két Fazekas bravúr és két gól meggyőzte a svéd kapitányt, hogy időt kérjen. Többször is volt lehetőség az egyenlítésre, ám valami – rossz passz, védés, belemenés – mindig közbejött. Három perc volt hátra, amikor 24-25-nél Mocsai kapitány időt kért. Visszatérve Iváncsik a felsőlécre ejtett, K. Andersson pedig nem hibázott. A túloldalon Zubai is betalált, de egy labdaszerzés után Harsányi nem tudott egyenlíteni. Időt kértek a svédek is, mert tudták, ha gólt dobnak, bejutnak a döntőbe. Ekdahl du Rietz átlövése sikeres volt, így Ilyés hiába szépített, másra már nem maradt idő.

kézis fiúk

A magyar csapat tagjai, Putics Barna, Harsányi Gergely és Zubai Szabolcs (b-j) a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabdatornájának elődöntőjében vívott Magyarország – Svédország találkozó után a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. augusztus 10-én, fotó: Kovács Tamás/MTI

“Borzasztó érzések kavarognak most bennem. Objektíven értékelve: az első félidőben frissességben nem tudtuk felvenni a svédekkel a versenyt. A második játékrészben aztán rendeztük a sorainkat, feljavult a védőjátékunk, sok mindent kipróbáltunk és sok sikeres akciót vezettünk. A végén befújtak egy támadófaultot, ami szerintem nem volt az, és két ziccert kihagytunk, ezért nem sikerült az egyenlítés. Küzdőképességből kiválóra vizsgáztak a fiúk, stratégiailag meccsben voltunk a svédekkel. A bronzmérkőzés nehéz lesz, de egyelőre azzal még nem tudok most foglalkozni” – mondta Mocsai Lajos, akinek a férfi válogatott élén ez már a második elveszített olimpiai elődöntője volt az 1988-as szöuli torna után. A kapitány a női csapat élén 2000-ben, Sydneyben olimpiai finalista volt.    

A remeknek mondható, 42 százalékos teljesítményt nyújtó Fazekas Nándor szerint hullámzó volt a csapat játéka. “Több olyan indításgólt kaptunk, ami egyértelműen az összpontosítás hiányára utal. Ilyen a helyzetünk, egyszer fenn, egyszer lenn. Izland ellen fent voltunk, most egy kicsit lejjebb kerültünk. Remélem, a bronzmeccsen megint fent leszünk. A végén sajnos olyan hibáink is voltak, amelyek nem férnek bele egy ilyen szoros mérkőzésbe. Persze, senkit nem lehet hibáztatni, ez csapatjáték.”-mondta.

“Az Izland elleni meccs sokat kivett belőlünk, nem tudtunk olyan hajrát csinálni, amilyet szoktunk – vélekedett Ilyés Ferenc. – Nehéz most bármit is mondani…. Még van egy mérkőzés előttünk, megpróbáljuk gatyába rázni a csapatot. Remélem, sikerül felszívnunk magunkat. ” 

“Álmainkat válthattunk volna valóra, de muszáj összeszednünk magunkat a bronzmérkőzésre – összegzett tömören Putics Barna. “Nagyon kemény és agresszív védőfallal találtuk magunkat szembe – értékelt Zubai Szabolcs. – A svédek az első félidőbeli hibáinkat használták ki, utána sajnos már nem értük utol őket. Fájó a vereség, mert nem tudni, lesz-e még egyszer lehetőség pályafutásunk során olimpiai elődöntőben játszani.”

A magyarok legutóbbi olimpiai szereplésük alkalmával, a 2004-es athéni játékokon is elődöntőt játszottak, ám utolsó két összecsapásukon kikaptak, így lemaradtak a dobogóról. Korábban háromszor jutottak el a negyedik helyig: 1936-ban (még nagypályán), majd 1980-ban, illetve 1988-ban (utóbbin Mocsai Lajossal). Ennél jobb eredményük nem volt játékokon. A harmadik helyért vasárnap délben a horvát-francia párharc vesztese lesz az ellenfél. A svédek 1992, 1996 és 2000 után játszhatnak újra döntőt. Aranyérmet még nem nyertek.

Később: Horvátország-Franciaország 21:30 ó    

Vasárnap:

3. helyért 12 ó
döntő 16 ó