Olimpiai bajnok lehet a magyar csapat

Olimpiai bajnok lehet a magyar csapat

Zajlik Lille-ben a XIV. Bridzsolimpia, amely egyúttal része a II. World Mind Sport Games-nek, a szellemi sportok négyévente megrendezett világjátékának. Ezen a versenyen a szenior magyar csapat jelenleg az aranyéremért küzd.

A csoportgyőzelem után az egyenes kieséses szakaszban Szingapúr, majd a nagy esélyes Lengyelország után a negyeddöntőben Svédországot verte a Magyar Péter-Szappanos Géza, Dumbovich Miklós-Kovács Mihály összetételű (kapitány:Bárány György) magyar együttes. A döntőben két nap alatt 96 leosztást játszanakaz Egyesült Államok válogatottja ellen; most, a félidőben meggyőző, 148:78 arányú a magyar vezetés.

Ma 10:30-kor folytatódott a mérkőzés, az élőben követhető a www.bridgebaseonline.comoldalon.

Az eredményeket a verseny honlapján is lehet követni: http://www.worldbridge.org/tourn/Lille.12/microSite/RunningScores/ASP/
knockoutphaseconditstatMultievColours.asp?qphase=FF&qtournid=938

A magyar csapat kiváló eredményének értékét növeli az a tény, hogy a 2 hetes versenysorozatot négyen játsszák végig, csere nélkül – más országok jellemzően 6 fős csapatokat indítottak, ebből kettő mindig pihenhet.

Magyarország ilyen kiváló eredményt több mint 70 éve nem ért el bridzsben – a harmincas években kétszer Európa-bajnok volt a magyar csapat. Az utóbbi 10 évben junior csapataink szereztek érmet és világbajnoki helyezéseket, 8 évvel ezelőtt pedigaz akkori Bridzsolimpián 5. helyezett volt a magyar csapat.

A bridzs bemutató sportágként szerepelt a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia műsorán; 2008 óta a NOB és az IMSA (szellemi sportokvilágszövetsége) megállapodása értelmében közvetlenül a nyári olimpia után rendezik meg a WMSG-t, melyen a bridzs mellett a sakk, go és dáma szerepel.