illusztráció

A paralimpián a világ szeme

A paralimpián a világ szeme

paralimpiafotó: cultura.hu

Szerdán megkezdődtek a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok Londonban. A britek elégedetten zárták a XXX. Nyári Olimpiai Játékokat, és nagy reményekkel fordulnak a paralimpia felé is. Az idei paralimpia a legtöbb látogatót vonzó esemény lesz a fogyatékkal élő sportolók nyári játékának történetében. Mintegy 2,5 millió jegy eladására számítanak.

Londonban még mindenki a nyári játékok lázában ég, augusztus 12-én nem ért véget ugyanis a londoni eseménysorozat. Több millióan folytatják a szurkolást, vagy kóstolnak bele első ízben a londoni játékok versenyeibe a szeptember 9-ig tartó paralimpián.

„London 2005-ben benyújtott pályázatával nemcsak az olimpiai, de a paralimpiai játékok megrendezését is vállalta. A költségvetésben benne foglaltatott a paralimpiai büdzsé is, valamint kidolgozott tervet kellett benyújtani a paralimpikonok versenyszámainak megrendezését, ellátását és közlekedését illetően is” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Bár az olimpia nem hozta meg a várt rövid távú fellendülést, a szervezők nagyon meg voltak elégedve a sportesemény három hetével. A nyári játékok sikere mindenképpen nagy imázs növekedést hoz az országnak, így hosszú távon mindenképp több turistára számítanak az olimpia és a paralimpia hatására. A Lloyds Banking Group 16,5 milliárd fontra becsüli a játékok hozadékát az elkövetkezendő 5 évben.” – fejtette ki.

Egyelőre úgy tűnik, az olimpia sikere a paralimpia népszerűségét is növelte. A 11 napig tartó esemény az első teltházas paralimpiai lehet.„Az Olimpiai Játékokra 8 millió jegyből 7 millió kelt el, a Paralimpiai Játékokra 2,5 millióból eddig 2,3 millió. Ez hatalmas eredmény, hiszen azt mutatja, hogy a paralimpikonok versenyszámai is egyre népszerűbbek a sportrajongók körében, az emberek kíváncsiak, milyen kiemelkedő teljesítményre képesek fogyatékkal élő társaik” – nyilatkozta Horváth István. „2004-ben csak 850.000, 2008-ban pedig 1,8 millió jegyet adtak el, így a 2,3 milliós eladás már eddig is jelentős növekedésnek számít. Ezen kívül érdemes azt is megjegyezni, hogy előzetes felmérések alapján körülbelül 4 milliárd ember fogja világszerte nyomon követni a televízióban is a paralimpia eseményeit.”

A jegyek olcsóbbak, mint az olimpián – 95 százalékuk maximum 50 fontba, 75 százalék pedig maximum húsz fontba kerül. Ezen kívül kedvezményes belépőkhöz is hozzá lehet jutni, 16 éven aluliak és a 60 éven felüliek már 5 fontért vehetnek jegyet. A nyitó és záróceremóniákra 20 font 12 penny és 500 font között mozognak a belépők. A látogatók, az olimpiával ellentétben, napi jegyet is válthatnak, mellyel az olimpiai faluban vagy az Excel elnevezésű központban szinte bármilyen versenyszámot megtekinthetnek.

„Mozgássérült sportolók szervezett nagyszabású versenyéről 1948 óta beszélhetünk, amikor egy brit orvos a londoni olimpiával egy időben versenyt rendezett kórháza betegeinek. Azóta a paralimpikonok egyre nagyobb elismerést és népszerűséget vívtak ki maguknak, és 1960-ban hivatalosan is megrendezésre kerültek az I. Paralimpiai Játékok, melyen 23 küldöttség 400 kerekesszékes sportolója vett részt” – mondta el Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

1988-ban a paralimpia egyenrangúvá vált az olimpiával, így 24 éve ugyanazokon a helyszíneken rendezik az ép és fogyatékkal élő sportolók nyári játékát is.

Idén Londonban 20 helyszínen 20 sportág képviselteti magát. A sportágakból 11 az olimpiai faluban kerül megrendezésre, de Londonon kívül Kent, Buckinghamshire és Dorset is helyet ad a versenyszámoknak. Így a brit főváros közlekedése nem lesz annyira leterhelve, amelynek amúgy is el kell viselni az iskolások és a nyaralásból hazatérők rohamát is 

„Az elmúlt hetek az olimpiai helyszínek átalakításáról szóltak. Számos versenypályát és nézőteret kellett akadálymentessé tenniük a rendezőknek, hogy megfeleljenek a paralimpia követelményeinek. A legtöbb sportág csak a segédeszközökben tér el olimpiai változatától, de a csörgőlabda vagy a boccia például csak a paralimpián van jelen. A paralimpiai család mintegy 10 %-a kerekesszékes, így rámpákkal, alacsony pultokkal kellett felszerelni a létesítményeket, nem beszélve a kapaszkodókról, eligazító jelzésekről és egyéb akadálymentesítő intézkedésekről” – taglalta Gömöri Zsolt.

A paralimpikonok elhelyezése az olimpiai faluban történik, ahol szintén oda kellett figyelni az akadálymentesítésre, valamint a kísérők elhelyezésének biztosítására is. Ezen kívül speciális, alacsonypadlós járművek közlekednek a falu területén. A paralimpikonok ugyanazt az ellátást kapják, mint pár héttel ezelőtt ép társaik.

4200 sportoló 166 országból küzd majd, amiből 15 nemzet először lép pályára a paralimpiák történetében. A sportolók 6 fogyatékossági csoportba sorolhatók: amputáltak, agyi eredetű mozgászavarban szenvedők, értelmi fogyatékosok, látássérültek, kerekesszékesek és egyéb kategória.

A 11 nap alatt több mint 2100 paralimpiai érmet osztanak majd ki 503 díjátadó ünnepségen, amely a legnagyobb paralimpiai medál lesz: 15 mm átmérőjű, 7 mm vastag és körülbelül 400 grammot nyom. Az érem kinézete eltér az olimpiai medáloktól, nem Niké teljes alakos ábrázolása, hanem csak annak szárnyai jelennek meg a paralimpia logójával, valamint a sportág neve latin és Breille írással.

„A magyar sportolók 29 arany-, 34 ezüst- és 50 bronzérmet gyűjtöttek eddig a paralimpiák történetében. Hazánkat a 2008-as pekingi játékokhoz hasonlóan 33 sportoló képviseli Londonban. A kínai fővárosban egy arany- és öt bronzérmet szereztek a magyarok, reméljük, idén 8-10 dobogós helyet is sikerül megszereznünk” – fejtette ki a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A K&H Csoport 2001 óta a Magyar Olimpiai Csapat Arany Fokozatú Főtámogatója és 2006 óta a Magyar Paralimpiai Csapat Gyémánt Fokozatú Támogatója. A Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat Pénzintézeteként a K&H széleskörű pénzügyi szolgáltatásokkal támogatja az olimpiai és paralimpiai csapatot. A Bizottságok támogatása mellett a K&H 2006-tól egyéni támogatásban is részesíti a magyar élsportolókat a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram keretében, hogy segítse a magyar olimpikonokat és paralimpikonokat a hazai és a nemzetközi versenyekre való felkészülésükben. Az élsport támogatása mellett a K&H egyaránt kiemelt figyelmet fordít a tömegsport támogatására is, ezért 2003 óta megrendezi az országos, több állomásos K&H olimpiai futónapokat, 2010 óta pedig a K&H olimpiai kerékpáros napot, amely az idei évtől szintén több állomásos rendezvénysorozattá bővül.

Kapcsolódó cikkek