Fogathajtó verseny

Fogathajtó verseny

Fejér megyei kettes fogathajtó versenyt és kézműves vásárt rendeznek szombaton Székesfehérváron; a megyei fogathajtó bajnokság utolsó fordulóján induló húsz fogat a Megyeháza elől vonul fel a verseny helyszínére.

A Székesfehérvári Lovassport Egyesület öt éve rendez megyei C kategóriás fogathajtó versenyeket a sportág népszerűsítése, a hagyományok ápolása, a versenyzési lehetőség biztosítása céljából. A szervezők tájékoztatása szerint a szeptember 8-i versenyre a megye tíz településéről érkezett nevezés, így a maroshegyi Vásártéren várhatóan húsz fogat méri össze tudását, gyorsaságát. A szombati verseny első hat helyezettje továbbjut a regionális döntőbe és onnan négy fogat kerülhet az országos döntőbe.

Újdonság lesz, hogy a hintók a verseny kezdete előtt felvonulnak a megyeháza elé a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Fehérvári Mazsorett Együttes és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvós Zenekar vezetésével. A felvonuló fogatokat Vargha Tamás megyei közgyűlési elnök, Cser-Palkovics András polgármester és Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok köszönti, majd a fogatok onnan indulnak a verseny helyszínére.

Az eseményhez kapcsolódóan a megyeháza aulájában Ló és lovasa címmel nyílik kiállítás. A Szent István Király Múzeum gyűjteményének részét képező tizenhárom alkotás szeptember 14-ig lesz megtekinthető.

A lovas programok mellett mintegy húsz árus kínálja helyi termékeit a Fejér termék program keretén belül, a portékák között mézek, sajtok, ékszerek, szörpök, lekvárok, borok és pálinkák is megtalálhatók lesznek.