Új irány az amatőr ökölvívásban

Új irány az amatőr ökölvívásban

A férfiaknál a fejvédők eltűnnek, a mérkőzéseken pedig a profiknál alkalmazott pontozási rendszert vezeti be az amatőrök között januártól a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA), mely az új szabályok miatt tartott bírótovábbképzést Dél-Koreában.

A továbbképzésen három magyar bíró, Szűcs Veronika, Szalma Zoltán és Juhász Roland vett részt, s tettek egyformán sikeres vizsgát.

“Ami számottevő változás lesz jövőre, az a fejvédő eltörlése a felnőtt mezőnyben, valamint az eddigi pontozásos rendszer lecserélése a profiknál és a WSB-nél már bevált módszerre – idézte Szűcsöt közleményében a magyar szövetség. – Az amatőröknél is menetenként 10-9 arányban adjuk a győztesnek az adott szakaszt, s ha intés vagy számolás van, akkor nő a különbség mondjuk 10-8-ra, vagy 10-7-re. Három pontozó ül majd a ring mellett, a végleges döntés az ő pontjaik, illetve a vezetőbíró pontjai alapján alakul majd ki.”

Az AIBA versenyrendszerében is lesz változás, mivel jövőre indul az új profi sorozat, az APB, melynek keretében az ökölvívók profiként bokszolnak majd a különböző gálákon.

Emellett ugyanakkor nem csupán az amatőröknek kiírt versenyek maradnak meg, hanem folytatódik tovább a szervezet két éve elindított félprofi sorozata, a WSB is. A 2016-os riói olimpiára mindhárom versenyrendszerből ki lehet majd jutni.