Szigorúan ellenőriz majd a fogyasztóvédelem

Szigorúan ellenőriz majd a fogyasztóvédelem

Szigorú ellenőrzéssorozatot indít a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj ideje alatt. Erről beszélt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kiemelte, idén először fiatalkorúak közreműködésével fogják ellenőrizni a rendezvény helyszínén az alkohol- és dohánytermék értékesítésére vonatkozó rendelkezések betartását. Az akció keretében a hatóságok a Hungaroring területén lévő és a környékre kitelepült kereskedelmi egységeket, mutatványos berendezések üzemeltetőit egyaránt ellenőrizni fogják – mondta Tarnai Richárd.

Hozzátette: a szigorításokat hozó új jogszabályok valódi betartatása, és a hatékonyság növelése érdekében az ellenőrzéseket a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságával és a NAV Pest Megyei Főigazgatóságával közösen végzik. A rendezvényen az élelmiszerlánc-felügyelet szakemberei is jelen lesznek.

Tájékoztatása szerint idén kiemelt figyelmet kap a fiatalkorúak alkohollal és dohánytermékkel való kiszolgálásának ellenőrzése mellett a személytaxi-szolgáltatók ellenőrzése. Nagy hangsúlyt fektetnek a fogyasztókat megkárosító kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésére, a nyugtaadási és ártájékoztatási kötelezettség betartására, illetve arra, hogy a méréshez használt italmércék és mérlegek hitelesek-e.

Tavaly a Magyar Nagydíjon az ellenőrzött vállalkozások 68 százalékánál tártak fel jogsértést – mondta a kormánymegbízott.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője arról tájékoztatott, hogy a július elseje óta tartó nyári kiemelt ellenőrzések során eddig országosan 571 vendéglátó egységet vizsgáltak, az üzletek 36 százalékában találtak problémát. Megjegyezte, hogy a jogsértések száma nagyjából megegyezik a tavalyi év azonos időszakával. Pozitívumként értékelte, hogy a jelentősebb nyári fesztiválokon – Volt, BalatonSound – kisebb, a helyszínen orvosolható, ártájékoztatással összefüggő hiányosságot tártak fel. A hatóság által ellenőrzött 31 személytaxi 16 százalékánál találtak hiányosságot, az esetek többségében a nyugtaadási kötelezettségnek nem tettek eleget, vagy túlszámlázás történt. Szólt arról is, hogy több panasz érkezett az NFH-hoz a külföldiek sérelmére elkövetett jogsértésekről, ezért idén is lesznek idegen nyelvű próbavásárlások.