Súlyemelő világbajnokság Lengyelországban

Súlyemelő világbajnokság Lengyelországban

 Súlyemelő figura Ötvenkilenc ország képviseletében 317-en lépnek versenypódiumra a súlyemelők idei világbajnokságán a wroclawi Százéves Csarnokban, a Hala Stuleciában.

A 80. férfi és 23. női sportági csúcstalálkozót rendező lengyel város neves sportlétesítménye éppen egy évszázada már adott otthont az erős emberek vébéjének, ahogyan maga az ország is a sportág egyik nagyhatalmának számít hosszú idő óta. Nem véletlenül dicsérte a vendéglátókat Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) idén újraválasztott magyar elnöke, aki a szombati IWF-kongresszuson hangoztatta, hogy a lengyelek már eddig is sokat tettek a súlyemelésért. Azzal például, hogy nyolc alkalommal rendeztek, legfőképpen Varsóban felnőtt- és junior-vb-t, például női korosztályos világbajnokságot is. A nők megjelenése a sportágban szintén évfordulóhoz érkezett: amint arra a magyar sportdiplomata is emlékeztetett, 1983-ban, az IWF moszkvai kongresszusán fogadták el a női súlyemelést, és képviselőik 2000-ben, Sydneyben már az olimpián is bemutatkozhattak. Wroclawban a rajtlista szerint hét női súlycsoportban 38 nemzet 129 sportolója, a férfiaknál pedig a nyolc súlycsoportban 53 ország 188 emelője indul. Utóbbiak között három magyar is van, ketten – Baranyai János és Gyurkovics Ferenc – a 85, illetve a 105 kilogrammban a B csoportban kaptak helyet nevezési eredményük alapján, a plusz 105 kilogrammban versenyző Nagy Péter pedig befért a súlycsoport legjobbjait felvonultató A csoportba.

Baranyai péntek délelőtt 10 órától lép dobogóra, Gyurkovicsot szombaton 14 órakor szólítják, Nagy pedig a befejező napon, vasárnap 16 órától lép majd színre az évszázados múltra visszatekintő wroclawi sportcsarnokban. A vb-mezőnyben a tavalyi londoni olimpia 15 aranyérmeséből öten vannak jelen, a legutóbbi, 2011-es párizsi világbajnokság győztesei közül pedig hatan.

A nagy hiányzók között található ugyanakkor az irániak legjobbja, a világ jelenlegi legerősebb emberének számító ólomsúlyú Behdad Salimikordasiabi. Úgy hírlik, ő és több más neves társa – így a 85 kilogramm tavalyelőtti világbajnoka, a londoni olimpia ezüstérmese, Kianoush Rostami – a mostani vb előtt válaszút elé állították az iráni sportági szövetséget, mondván, nem vállalják a lengyelországi szereplést, ha nem menesztik a válogatott vezetőedzőjét. A sportvezetés azonban nem a versenyzők, hanem a szakvezető pártjára állt, és a klasszisok helyett többnyire fiatalokból álló csapatot nevezett a világbajnokságra. Az első versenynapon, vasárnap a női 48 kilogrammban hirdetnek végeredményt.