Kárpáti György egyik szeme sír, a másik nevet

Kárpáti György egyik szeme sír, a másik nevet

kárpáti györgy

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó pénteken az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a büszkeség mellett mély szomorúságot is érez. “Az egyik szemem sír, a másik meg nevet, mivel legjobb barátom, Gyarmati Dezső augusztusi halálával üresedett meg az a hely, amelyre most én kerültem” – fogalmazott.

A pólós berkekben Gyurikaként becézett 78 éves Kárpáti György hozzátette: óriási dolognak tartja, hogy a nemzet sportolói egyhangúlag, ellenszavazat nélkül javasolták őt a címre.”Köszönet a tizenegy társamnak, hogy engem választottak, roppant nagy megtiszteltetés ez nekem” – jelentette ki, majd azt is elárulta: tíz napja hallott róla először, hogy ő lehet a befutó.”Végül a szerda esti kormányülés tett pontot a döntésre, ekkor dőlt el végleg, hogy én is a nemzet sportolója lettem” – mondta Kárpáti György.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkársága csütörtökön közölte, hogy a kormány elfogadta a nemzet sportolóinak egyhangú javaslatát, s ennek alapján ítélte oda a címet. A titulust és a vele járó életjáradékot tizenkét olyan sportoló viseli, illetve kapja, aki betöltötte hatvanadik életévét, kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutása után is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.

Az Emmi közleményében emlékeztetett arra, hogy 2011-ben jelentősen módosultak a cím adományozásának eljárási szabályai. Az új szabályozás értelmében a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új tagra. Az indítványt a sportpolitikáért felelős miniszter, Balog Zoltán terjesztette a kormány elé. Az indoklás szerint Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója színes és eredményes sportkarrierje, edzői és sportvezetői pályafutása alapján érdemelte ki a címet.